✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Kerstster verzorgen | Hoe doe je dat? | Poinsettia

Als je je huis een beetje wilt opfleuren tijdens de donkere dagen, is de kans groot dat je voor een kerstster kiest. Deze plant staat ook wel bekend als Poinsettia en is op veel plekken te koop rond de kerstdagen. Maar hoe zorg je dat je kerstster ook na Nieuwjaar in leven blijft?

Een kerstster verzorgen is niet altijd even makkelijk, maar het is niet onmogelijk om je plant in leven te houden tot het volgende kerstseizoen.

NaamKerstster, poinsettia, Euphorbia pulcherrima
MoeilijkheidsgraadMoeilijk
BelichtingMedium
WaterLicht laten drogen
PotgrondLuchtig, met drainage

Kerstster natuurlijk habitat

Euphorbia pulcherrima, de kerstster, komt van nature voor in tropische bossen in Mexico en de rest van Centraal Amerika. Deze bossen zijn geen regenwouden, maar hebben jaarlijks juist een lang droogseizoen. Wilde kerststerren zijn een stuk groter dan onze kamerplanten en lijken meer op struiken of zelfs bomen.

Het natuurlijke habitat van de kerstster staat onder druk door ontbossing. Jammer, want deze plant heeft een lange geschiedenis en culturele betekenis.

Tip: Omdat het klimaat in het natuurlijke habitat van deze plant gedurende het jaar zo veranderlijk is, met een lang droogseizoen, is een kerstster verzorgen niet het hele jaar hetzelfde. Dat is misschien waarom zo weinig kamerplantenliefhebbers succes hebben met deze soort.

Kerstster (Poinsettia) verzorgen, hoe doe je dat?

Kerstster verzorgen: Locatie & temperatuur

De beste plek in je huis voor een kerstster verandert gedurende het jaar, dus het kan een beetje lastig uit te vogelen zijn waar je ‘m kunt neerzetten. Gedurende de aanloop naar de bloeiperiode krijgt een Poinsettia graag lekker veel daglicht, maar heeft ook lange, donkere nachten nodig.

Wanneer de plant in bloei staat, wordt veel licht nog steeds gewaardeerd, maar zijn de extra donkere nachten niet meer nodig. Geen zorgen, verderop in dit artikel gaan we in op hoe je je kerstster aan het bloeien krijgt.

Vanaf de bloeiperiode tot ongeveer april is het belangrijk om de plant op een koele, donkerdere plek te zetten. Daarna begint de cyclus weer opnieuw en kun je je plant verplaatsen naar een lichtere locatie.

Tip: Hoewel je kerstster na het bloeien de voorkeur geeft aan een koelere omgeving, kan deze Centraal Amerikaanse soort niet tegen vorst. Zorg dat je plant het niet te koud krijgt!

Kerster verzorgen: Potgrond & verpotten

De kerstster waardeert een luchtige potgrond die overtollig water laat wegvloeien. Je kunt gemakkelijk je eigen mengsel maken door normale potgrond te mengen met wat perliet en kokosvezel. Zorg ook dat je een pot gebruikt met een gat in de onderkant om de drainage te bevorderen.

Een kerstster verpotten doe je het liefst aan het einde van de “donkere” periode, voordat het groeiseizoen begint. Dit is rond mei of april.

Tip: De kerstster is niet bepaald de gemakkelijkste “kerstplant”. Als je graag wat kleur en bloemetjes in huis wilt tijdens de feestdagen, kun je de minder uitdagende lidcactus overwegen.

Kerststerren (Poinsettia), rood en wit

Kerstster verzorgen: Water geven

Net als met de andere vereisten van deze plant, is de hoeveelheid water die een kerstster nodig heeft niet het hele jaar hetzelfde. Wanneer je Poinsettia in bloei staat, kun je regelmatig water geven en wordt hoge luchtvochtigheid gewaardeerd. Water geven doe je wanneer de bovenste paar centimeter van de potgrond droog zijn.

Na het bloeien laat de kerstster meestal veel bladeren vallen en heeft daarom ook minder water nodig. Hoewel je de potgrond nog steeds niet teveel moet laten uitdrogen, kun je het beste wel een beetje langer wachten. Wanneer in april of mei je plant weer begint te groeien, kun je terug gaan naar het normale waterschema.

Als je kerstster lekker groeit en bloeit, kan het helpen om de plant op een schaaltje met kiezels en een laagje water te zetten om de luchtvochtigheid te verhogen. Je kunt ook een luchtbevochtiger gebruiken, dat stellen de meeste tropische planten op prijs.

Kerstster verzorgen: Plantenvoeding

Kerststerren hebben gedurende de bloei en de inactieve periode hierna geen plantenvoeding nodig. Als je tijdens deze periode wel bemest, kan dit juist negatieve gevolgen hebben.

Wanneer in de lente nieuwe blaadjes beginnen te verschijnen, verandert de situatie. Je kunt dan ongeveer elke twee weken water geven met een normale plantenvoeding voor kamerplanten.

Kerstster (Poinsettia), rood

Kerstster stekken

Een kerstster stekken is niet al te moeilijk met behulp van stengelstekken. Om een stekje te nemen kun je de top van een groeischeut afknippen met een schone snoeischaar. Zorg dat de stek minstens ongeveer 7.5 cm lang is en een paar blaadjes heeft.

Wanneer je je stekje bemachtigd hebt, kun je ‘m in water of potgrond zetten. Stekken in water is sneller en leuk, aangezien je de wortels kunt zien groeien. Stekken in potgrond is eenvoudiger, want je hoeft de plant later niet meer op te potten.

Om een kerstster in potgrond te stekken, kun je de stek in wat groeihormoon dippen en vervolgens in een pot met een luchtig grondmengsel steken. Je kunt de pot en plant hierna in een doorzichtige plastic zak zetten om de luchtvochtigheid te verhogen, maar ook in de open lucht zou je stek prima moeten wortelen.

Kerstster laten bloeien

Ook als alles goed is gegaan en je kerstster na de zomer nog steeds in leven is, betekent dit niet gelijk dat-ie ook gaat bloeien tijdens de kerstdagen. Je moet hiervoor een aantal speciale maatregelen nemen.

Zoals eerder vermeld, heeft een Poinsettia in de aanloop naar de bloei lange, donkere nachten nodig. Als de plant teveel licht krijgt, wordt de aanmaak van de mooie gekleurde bladeren en kleine bloemetjes niet getriggerd.

We bedoelen hier trouwens compleet donker. Sommige kamerplantenliefhebbers zetten hun kerstster tijdens deze periode ‘s nachts in een kast of doos zodat geen enkel straaltje licht de plant kan bereiken. Zelfs het licht van een straatlamp of nachtlampje kan al voor minder uitbundige bloei zorgen. Gedurende de dag heeft je kerstster juist lekker veel licht nodig.

Zodra de plant in bloei staat, kun je ‘m gedurende de nacht op zijn normale plek laten staan.

Is een kerstster giftig voor katten en honden?

De kerstster staat erom bekend zeer giftig te zijn voor katten, honden en mensen. Gelukkig is dit een mythe!

Het witte sap van deze plant kan de huid irriteren en inname van de bladeren of stengels kan soms braken of diarree veroorzaken. Dit is echter normaal en je hoeft je geen zorgen te maken als je huisdier op de blaadjes kauwt.


Als je nog meer vragen hebt over kerstster verzorgen of als je je eigen ervaringen met deze mooie kerstplant wilt delen, laat dan hieronder een comment achter! ?

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results