✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Kaapse zonnedauw verzorging & info | Drosera capensis

De kaapse zonnedauw is een vleesetende plant die z’n naam ontleent aan de glinsterende druppels op de bladeren. Dit is één van de gemakkelijkere vleeseters en dus perfect als je nog geen ervaring hebt met deze speciale planten. Daarnaast is-ie ideaal als je last hebt van rouwvliegjes in je kamerplantenverzameling!

Lees verder voor alles wat je moet weten over de kaapse zonnedauw en hoe je deze unieke plant verzorgt.

NaamKaapse zonnedauw, Drosera capensis
MoeilijkheidsgraadMedium
BelichtingZonnig
WaterLichtvochtig houden
PotgrondZonder voedingsstoffen

Kaapse zonnedauw natuurlijk habitat

De Kaapse zonnedauw komt uit Zuid-Afrika. De soort is van nature te vinden in het zuiden van de provincie West-Kaap (vandaar de naam!) en geeft de voorkeur aan vochtige gebieden als moerassen en rivieroevers.

Hiernaast is Drosera capensis ook een invasieve soort in een aantal andere gebieden door z’n snelle verspreiding: de plant produceert enorm veel zaad en kan goed tegen allerlei verschillende klimaten. In Nieuw-Zeeland is deze zonnedauw bijvoorbeeld verboden om verdere verspreiding te voorkomen. Ook in Australië, Californië en delen van Zuid-Amerika is-ie al waargenomen.

Kaapse zonnedauw verzorging & info | Drosera capensis

Kaapse zonnedauw licht & temperatuur

Licht

Alle vleesetende planten houden van lekker veel licht, maar gelukkig is Drosera capensis niet zo veeleisend als bijvoorbeeld de Venusvliegenval. Geef ‘m een plekje op je zonnigste vensterbank voor een blije plant! Bij te weinig licht begint een zonnedauw er al snel zielig en uitgerekt uit te zien.

Liefhebbers van vleesetende planten gebruiken vaak kunstlicht voor hun collecties, waaronder de Kaapse zonnedauw. Dit werkt ook prima als je geen ruimte hebt op de vensterbank.

Temperatuur

De Kaapse zonnedauw kan van nature goed tegen hoge én lage temperaturen, één van de redenen dat het zo’n fijne plant voor beginners is. Kamertemperatuur is top, maar warmer of kouder is ook geen probleem.

Zorg wel dat je Drosera capensis het niet té koud krijgt (< 10 °C), want dan kan-ie z’n bladeren laten vallen om te overwinteren. Geen probleem en de plant komt gewoon terug in de lente, maar het is natuurlijk een beetje jammer om de hele winter tegen een lege pot aan te kijken.

Kaapse zonnedauw potgrond & oppotten

Potgrond

Opletten AUB! Drosera capensis en andere vleesetende planten hebben andere voorkeuren wat betreft potgrond dan je misschien gewend bent. In het kort: de moerassige grond waarin deze soorten van nature voorkomen is erg arm in voedingsstoffen. Dit is waarom ze zich ontwikkeld hebben om zelf voedingsstoffen te kunnen vangen in de vorm van insecten.

Vleeseters zijn niet gewend aan potgrond met voedingsstoffen: dit kan de wortels beschadigen en er uiteindelijk voor zorgen dat de plant afsterft. Je moet dus op zoek naar een grondmengsel dat geen normale potgrond bevat.

Als je een Kaapse zonnedauw hebt gekocht bij het tuincentrum of je lokale plantenwinkel, dan is deze waarschijnlijk geplant in pure turf. Dit is een fijn medium voor zonnedauwen omdat het vrij is van voedingsstoffen en goed vocht vasthoudt. Je kunt dit prima gebruiken als je je plant ooit wilt verpotten, al geven de meeste kwekers de voorkeur aan een mengsel van 50% veenmos (levend of gedroogd) en 50% perliet of grof zand

Oppotten

Gebruik liefst geen terracotta pot voor je Drosera capensis: dit materiaal is poreus en droogt te snel uit. Elke andere soort pot is prima zolang er een gat in de onderkant zit. De meeste kwekers zetten hun vleesetende planten overigens het liefst op een tray met een laagje water, en daarvoor zijn vierkante kweekpotjes het handigst.

Je hoeft een Kaapse zonnedauw normaal gezien bijna nooit te verpotten, aangezien deze plant klein blijft. Het is eigenlijk alleen nodig als je uitlopers apart van de moederplant wilt oppotten of als je je zonnedauwen zelf gezaaid hebt en het tijd is om ze van de kweekpot naar individuele potjes te verplaatsen.

Drosera capensis kamerplant close-up

Kaapse zonnedauw water & luchtvochtigheid

Water geven

Zoals de meeste vleesetende planten komt de Kaapse zonnedauw van nature voor in moerassen. De soort houdt daarom dus van lekker vochtige grond, al zal je plant ook niet direct het loodje leggen als je ‘m een beetje meer laat uitdrogen.

Nogmaals opletten hier AUB! Zoals beschreven in de vorige sectie, kan je zonnedauw niet tegen voedingsstoffen. Hierdoor moet je niet alleen een speciale potgrond gebruiken, maar ook speciaal water. In kraanwater zitten namelijk teveel mineralen en andere opgeloste stoffen.

Drosera capensis water geven doe je daarom met regenwater (dit kun je zelf opvangen) of met gedestilleerd/gedemineraliseerd water. Dit kun je in de supermarkt vinden als strijkwater zonder parfums of toevoegingen, meestal van het merk Rio.

Luchtvochtigheid

Qua luchtvochtigheid is Drosera capensis de moeilijkste niet, al kan-ie het lastig krijgen als je huis echt aan de droge kant is (< 40% luchtvochtigheid). Dit wil in de winter nog wel eens voorkomen. Je kunt in deze gevallen een luchtbevochtiger gebruiken, anders kan de plant z’n mooie dauwdruppels verliezen.

Plantenvoeding voor Kaapse zonnedauw

Je voelde ‘m waarschijnlijk al aankomen: vleesetende zonnedauwen kunnen absoluut niet tegen normale plantenvoeding. In plaats daarvan produceert je Drosera capensis op z’n bladtentakels een plakkerige dauw om zelf eten aan te trekken.

Zodra de plant een vliegje of ander insect gevangen heeft, rolt het betreffende blad zich in de loop van een paar uur op om de prooi langzaam te verteren. Smakelijk!

Een Kaapse zonnedauw die buiten staat heeft meestal geen hulp nodig. Als je de jouwe binnen hebt en er niet regelmatig beestjes aan de bladeren plakken, kun je zelf kleine vliegjes vangen. Een paar gedroogde bloedwormen van de dierenwinkel werken ook prima, maar overdrijf het niet: teveel voedsel kan ervoor zorgen dat de plant gaat rotten.

Soorten Kaapse zonnedauw

  • Drosera capensis ‘Broad Leaf’: Extra grote en brede bladeren.
  • Drosera capensis ‘Alba’: Bladtentakels zijn wit in plaats van rood.
  • Drosera capensis ‘Giant’: Extra grote kweekvorm die een verhoute stam kan aanmaken.
  • Drosera capensis ‘Red Form’ + ‘All Red’ + ‘Beet’ + ‘Dark Maroon’: (Bijna) compleet rode bladeren in verschillende tinten.

Is Kaapse zonnedauw giftig voor katten en honden?

Wist je dat zonnedauwen gebruikt worden als homeopathisch medicijn voor mensen? Voor onze viervoeters zijn deze planten niet giftig, al kan overconsumptie de maag van streek maken.


Als je nog meer wilt weten over de Kaapse zonnedauw of als je je eigen ervaringen met deze mooie vleesetende plant wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
1 item - 2,95
All search results