✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Cyclaam verzorgen | Hoe doe je dat?

Cyclamen is een geslacht in de sleutelbloemfamilie dat populair is als kamerplant vanwege de kleurrijke bloemen. Prachtige planten als je ze goed weet te verzorgen, maar helaas gooien veel kamerplantenliefhebbers hun cyclaam weg zodra deze uitgebloeid is. Jammer en niet nodig: je kunt je cyclaam jarenlang in leven houden!

Lees verder voor alles wat je moet weten over een cyclaam verzorgen.

Naam Cyclaam, Cyclamen, Cyclamen sp.
MoeilijkheidsgraadMedium
BelichtingIndirect
WaterWanneer de potgrond uitdroogt
PotgrondPotgrond + perliet + veenmos

Cyclaam: Natuurlijk habitat

Zoals bij de meeste kamerplanten kun je veel leren over een cyclaam verzorgen door een kijkje te nemen naar het natuurlijke habitat van de soort.

  • Cyclamen zijn knolgewassen. Ze vinden het niet fijn om teveel water te krijgen, aangezien de knol gevoelig is voor rot.
  • Deze soort komt van nature voor in het Middellandse Zeegebied. Hier kunnen de zomers erg warm worden, maar daar hebben de meeste soorten cyclamen zich aan aangepast. Deze plant houdt geen winterslaap maar een zomerslaap: wanneer de temperatuur stijgt, gaat je cyclaam op ‘stand-by’.
  • Gedurende de zomerslaap sterven de bloemen en vaak zelfs de blaadjes af. De knol is echter springlevend en klaar om in de herfst weer te beginnen met groeien.
  • Er zijn twee overkoepelende soorten cyclamen: de winterharde soorten en de kamerplanten. Cyclamen persicum is één van de populairse winterharde soorten, terwijl Cyclamen hederifolium het binnen goed doet.
Cyclaam verzorgen (Cyclamen sp.)

Cyclaam: Temperatuur & locatie

Temperatuur

Omdat de meeste cyclamen een zomerslaap houden, waarderen ze een koel plekje zonder directe zon. Daarmee imiteer je de wintermaanden waarin de plant normaal actief wordt.

Onthou dat onze huizen voor de cyclaam in de winter eigenlijk niet ideaal zijn. In plaats van koel en lichtvochtig, is het binnen vaak droog en warm. Houd je cyclaam in ieder geval weg van de verwarming.

Locatie

Het fijne aan deze plant is dat-ie perfect is voor de wat slechter geïsoleerde vensterbanken die voor tropische kamerplanten misschien wat te koud zijn.

Indirect licht en niet te warm is waar de cyclaam de voorkeur aan geeft.

Cyclaam: Pot en potgrond

Als je je cyclaam wilt verpotten kun je het best wachten tot de zomer, wanneer de plant meestal totaal inactief is en zijn blaadjes heeft laten vallen. Gebruik een potgrond met wat perliet zodat overtollig water kan wegvloeien en veenmos om vocht vast te houden. Dit zorgt ervoor dat de wortels genoeg water kunnen opnemen zonder dat de knol gaat rotten.

Gebruik altijd een pot met gaatjes in de onderkant zodat er geen water in kan blijven staan.

Cyclaam water geven

Het kan een beetje lastig zijn om uit te vogelen wanneer en hoe je je cyclaam het best water kunt geven. Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden:

  • Aangezien de cyclaam een knolgewas is, is het niet altijd handig om van bovenaf water te geven. Soms blokkeert de knol de toegang tot de wortels, waardoor het water blijft staan. Dit kan ervoor zorgen dat de plant tegelijkertijd uitdroogt én begint te rotten.
  • Het is handiger als je een pot met gaatjes in de onderkant gebruikt. Deze kun je dan gemakkelijk op een schaaltje water zetten zodat de potgrond het vocht kan opzuigen.
  • Cyclamen houden van lekker veel water, maar vinden het niet fijn om in natte potgrond te staan. Het beste kun je even aan de grond voelen: als deze droog begint te worden, kun je water geven.
  • Wacht niet te lang, want de cyclaam kan ietwat dramatisch reageren als de potgrond teveel uitdroogt. De blaadjes kunnen slap gaan hangen en soms laat de plant zijn bloemetjes vallen. Dat willen we natuurlijk niet hebben!
Cyclaam verzorgen (Cyclamen sp.)

Cyclaam: Rustperiode

Oké, hoe zit het nou met die rustperiode of ‘zomerslaap’? Het kan een beetje alarmerend zijn wanneer de bloemen en blaadjes beginnen te verwelken, maar je hoeft je plant niet weg te gooien.

Hier zijn een paar dingen die je kunt doen om te zorgen dat je cyclaam in de herfst beter dan ooit terugkomt:

  • In april of mei begint de plant te verwelken. Je cyclaam hangt slap, blaadjes en bloemen worden geel en sterven af. Je kunt het dode gebladerte weghalen.
  • Zet de pot op een koele en droge plek. Buiten op een plek waar de zon en regen de plant niet kunnen raken bijvoorbeeld, of in de garage. Je hoeft geen water te geven, dit geeft risico op knolrot!
  • Een rustende cyclaam lijkt vaak morsdood, maar de knol wacht rustig af tot september of oktober.
  • Wanneer het buiten kouder wordt kun je de knol verpotten (als je wilt) en terugzetten op zijn normale plekje. Geef de knol een lekkere douche om ‘m wakker te maken en je zult vanzelf nieuwe blaadjes zien verschijnen.

Bij de meeste soorten cyclamen verschijnen de eerste bloemetjes rond het winterseizoen. Er zijn superveel verschillende soorten en cultivars verkrijgbaar, met allerlei bloemkleuren en vormen.

Cyclaam: Voeding

Cyclamen hebben niet veel plantenvoeding nodig. Als je plant lekker groeit, kun je één keer per maand een verdunde kamerplantenvoeding gebruiken.

Zoals bij de meeste bloeiende kamerplanten, helpt extra plantenvoeding niet om te zorgen dat er meer bloemen aan je cyclaam komen. De voeding stimuleert bladgroei en remt de productie van bloemen juist af, al bloeit deze soort vaak zo uitbundig dat dit niet al te veel uitmaakt.

Cyclaam verzorgen (Cyclamen sp.)

Is een cyclaam giftig voor huisdieren?

De ASPCA en andere bronnen geven aan dat de cyclaam helaas giftig is voor katten, honden en andere huisdieren.

Deze soort bevat saponine, waardoor consumptie diarree of braken kan veroorzaken. Voorzichtig dus als je je huis deelt met een harige viervoeter! Zet je cyclaam op een moeilijk te bereiken plek.


Als je nog meer vragen hebt over een cyclaam verzorgen of als je je eigen ervaringen met deze prachtige bloeier wilt delen, laat dan hieronder een comment achter! ?

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

13 gedachten over “Cyclaam verzorgen | Hoe doe je dat?”

  1. Ik heb vorige winter twee witte cyclaampje gekocht en in april in hun potje met een diepe schotel buiten gezet. Ze hebben in de schaduw gestaan en zijn in de nazomer weer rijk gaan bloeien. Nu haal ik ze binnen en zie dat ze allemaal nieuwe knolletjes maken in de potaarde, zoveel dat ze echt over de rand puilen. Ze hebben nog steeds blad en bloemen. Kan ik ze nu verpotten? Hoe kan ik de nieuwe bolletjes laten aanslaan?

    Beantwoorden
    • Klinkt alsof we te maken hebben met een cyclaamfluisteraar! Dat is gek, ik heb nog nooit gehoord van een cyclaam die nieuwe knollen aanmaakt, maar in ieder geval kun je de normale instructies voor verdeling volgen. Dat houdt in dat je de knollen scheidt met een scherp en schoon mes en opnieuw oppot. Echter is dit iets dat je normaal doet wanneer de plant inactief is in de zomer. In de winter komen ze dan als het goed is gewoon tot leven zoals de moederplant. Je kunt natuurlijk altijd proberen om het wel nu te doen – als het echt zoveel knolletjes zijn, kun je het je veroorloven om een beetje te experimenteren!

      Succes en geniet van je plant 🙂

      Beantwoorden
    • Zolang de stengel naar de moederplant nog niet verdordt, is het voor de nieuwe knol fijn om extra voeding via de moeder te krijgen.
      ik zet een nieuwe pot aarde, licht vochtig naast de moeder plant zodat de nieuwe knol op de aarde rust. hij loopt dan vanzelf uit. Zodra de stengel verdordt, knip ik ze door.

      Je kunt de nieuwe knollen ook eerder oogsten (van de plant afknippen), dan zullen ze niet allemaal uitlopen.

      Beantwoorden
  2. Hi kamerplant vrienden, ik heb mijn cyclamen 3 naast elkaar in een plastic plantenbak geplaatst. Maar in plaats van grond heb ik gekozen voor boomschors snippers. De cyclamen blijven bloeien, iedere week verwijder ik de uitgebloeide bloemen met steel en al. Opvallend is dat ik veel minder snot stelen hebt. De uitgebloeide stelen blijven hard en zijn gemakkelijker te verwijderen dan wanneer ik cyclamen op potgrond plant. Bij een bevriende biologie leraar zag ik cyclamen op grindsteen staan met ook heel goed resultaat

    Beantwoorden
    • Hey! Dat is interessant, weet je toevallig met welke soort Cyclaam je te maken hebt? Ze komen in nogal verschillende habitats voor, dus het klinkt me absoluut plausibel in de oren dat sommige soorten liever in lossere grond staan. Bedankt voor het delen!

      Beantwoorden
  3. Mijn cyclaam heeft prachtig gebloeid. Nu zijn er nog veel bloemstengels die heel krom zijn en niet in bloei lijken te komen….
    Wat te doen?

    Beantwoorden
    • Hoi! Met het warme weer dat Nederland gehad heeft, vermoed ik dat je Cyclaam misschien gedacht heeft dat het beter is om die bloemen te laten zitten en de zomerslaap te beginnen. Je kunt in principe niets doen, behalve je Cyclaam lekker veel licht en normale verzorging blijven geven. Met een beetje geluk verandert de plant nog van gedachten, zo niet, geen zorgen: volgend jaar nieuwe kansen. Succes 🙂

      Beantwoorden
    • Hallo! Excuses voor de late reactie.

      Nee, je hoeft je Cyclaam nu niet te verpotten. Dat doe je normaal na de rustperiode in de zomer (die overigens niet altijd plaatsvindt, gezien de temperaturen in onze huizen), voordat de plant weer nieuw blad begint te produceren. Voor nu zou ik ‘m lekker laten staan. Succes!

      Beantwoorden
  4. Hallo,ik heb dinds een week een kleine cyclaam.Maar nu hangen de bloemen er slap bij,en de bladeren lijken te verschrompelen.Moet ik hem weggooien,of heeft dit nog een kans?
    De bloemist heeft in de sierpot,een blokje oase gelegd wat volgedompeld is met water

    Beantwoorden
    • Hallo! Dus er ligt een vochtig blokje oase onder de plant? Dat zou ik zeker weghalen – als de grond te vochtig blijft, dan kan je kamerplant wegrotten. Ik zou ‘m nog wat meer tijd geven, het is niet abnormaal voor een cyclaam om een beetje dramatisch te reageren als je ‘m mee naar huis neemt. Houd de knol in de gaten voor tekenen van rot (zacht, stinkend). Mocht dit gebeuren dan kun je ‘m beter weggooien. Succes!

      Beantwoorden
  5. Hoi Ik heb al een paar keer kleien cyclamen gehaald en zet ze een a twee keer per week even op een schoteltje lauw water, zoals de leverancier vertelde. Maar elke keer worden de bladeren geel. Ik voel aan de aarde , die is lciht vochtig maar beslist niet droog of kledder nat, al als het droger aanvoelt is het weer tijd voor het choteltje water, toch sterven de cyclamen langzaam af en moet ik steeds meer blaadjes en bloemen verwijderen.
    Hoe kan ik zien of hij te droog is of te nat?

    Beantwoorden
    • Hoi! Lijkt de knol wel normaal bij de planten waar dit mee gebeurt? Zo ja, zou het dan misschien kunnen zijn dat je plant een stressreactie heeft (ze vinden het niet leuk om verplaatst te worden, bijvoorbeeld wanneer je ze koopt) of in zijn “zomerslaap” gaat? Dit staat beschreven in het artikel. Wat betreft te droog of te nat klinkt het alsof je het prima doet, vooral als de knol er normaal uitziet.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results