✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Cactus water geven: Hoe en hoe vaak?

Als je net je eerste cactus hebt aangeschaft, is het soms lastig om uit te vogelen wat deze planten nodig hebben. Hoe vaak moet je een cactus water geven? Kunnen ze echt maandenlang zonder water?

In dit artikel gaan we in op alles wat je moet weten over een cactus water geven. Zo kan die van jou hopelijk goed groeien en misschien uiteindelijk zelfs bloeien!

Wat beinvloedt hoe vaak je een cactus water moet geven?

Laten we eerst even ingaan op wat algemene richtlijnen wat betreft het verzorgen van een cactus. Er zijn namelijk veel factoren die beïnvloeden hoe vaak je je cactus water moet geven.

Onthou: een goede pot en potgrond, plus voldoende licht, zijn bijna net zo belangrijk als genoeg water.

  • Potgrond: Cactussen hebben een luchtige mix nodig zodat water snel afgevoerd wordt. Cactuswortels kunnen namelijk niet goed omgaan met vochtige grond.

    Normale potgrond is dus te compact. Je kunt beter gaan voor een mix van 50% potgrond en 50% perliet, of zelfs een cactusmix zonder potgrond.
  • Pot: Het heeft natuurlijk geen zin om een grondmix te gebruiken die water afvoert als het water vervolgens op de bodem van de pot blijft staan. Daarom moet een pot voor een cactus altijd een gat in de bodem hebben.

    Veel cactusfans gebruiken terracotta, aangezien dit poreus is en water kan ontsnappen door de zijkanten van de pot.
  • Licht: De meeste cactussen komen van nature voor in droge gebieden waar geen hogere bomen groeien. Ze zijn er dus aan gewend om in de volle zon te staan en een cactus gaat het nooit goed doen in een donker hoekje.

    Geef je cactus een plekje op je lichtste vensterbank.

Tip: Voor extra goede groei kun je je cactus buiten zetten in de zomer.

Hoe vaak moet je een cactus water geven?

Het bovenstaande heeft grote invloed op de hoeveelheid water die je cactus nodig heeft. Als hij buiten in de volle zon staat, zal hij bijvoorbeeld een stuk vaker water nodig hebben dan een cactus die binnen op de vensterbank woont.

Dit maakt ook duidelijk waarom we je geen precieze getallen kunnen geven over hoeveel water een cactus nodig heeft. Licht en afvoering hebben grote invloed en dit geldt ook voor bijvoorbeeld temperatuur.

Als je nu in de stress schiet, geen zorgen. Het kan een beetje lastig zijn voor beginnende cactusfans om dit allemaal uit te vogelen, maar je zal merken dat je op een gegeven moment een goed gevoel krijgt voor wanneer je cactus dorst heeft.

Plus, hieronder leggen we uit hoe je voor verschillende soorten cactussen kan zien of ze water nodig hebben.

Woestijn cactus water geven

De meeste cactussen die je in het tuincentrum kan vinden komen uit droge, woestijnachtige gebieden. Ze komen voor in Noord- en Zuid-Amerika: Mexico, het zuiden van de VS, Chili, Brazilië en sommige zelfs in Canada.

Je herkent een woestijncactus aan het feit dat hij zo min mogelijk oppervlak heeft. Als je bijvoorbeeld naar de bolvormige Gymnocalycium cactus (zie foto hieronder) kijkt, dan zie je dat het grootste deel van zijn volume aan de binnenkant zit. Dit helpt om waterverlies te voorkomen!

Je kunt dus al raden dat dit invloed heeft op hoe vaak een woestijncactus water nodig heeft. Hoewel deze planten gek zijn op een slokje water, kunnen ze absoluut niet tegen nattigheid. Ze moeten goed kunnen uitdrogen tussen twee keer water geven.

Gymnocalycium cactus met bloem
Bolle of cylindrische vorm? Dit is een woestijncactus!

Als je een woestijncactus hebt, hou dan het volgende in gedachten:

  • Zorg dat je een lekker luchtig grondmengsel gebruikt. Als je water geeft dan moet de vloeistof eigenlijk meteen uit de pot stromen. Geef ook veel licht.
  • Als het tijd is om water te geven, geef dan goed veel in één keer. Giet water in de pot tot het uit de onderkant komt stromen en zorg dat het gehele grondmengsel nat is.
  • Hierna zet je de cactus terug op zijn normale plekje en wacht je tot de grond helemaal droog is. Dat kan na een paar dagen zijn (volle zon, in de zomer) of misschien maar één keer per twee weken (binnen op een zonnige vensterbank).
  • Ziet je cactus er een beetje verschrompeld uit? Dan heb je te lang gewacht. Na een goeie slok water komt alles meestal goed, maar zorg wel dat je er de volgende keer eerder bij bent.

Tip: Als je plant nog steeds verschrompeld lijkt na het water geven, dan kan het zijn dat de wortels het water niet bereiken. Misschien is het grondmengsel om de wortels geklonterd, heeft de cactus geen goed wortelsysteem of is hij aan het rotten onder de grond.

Sommige bronnen zijn van mening dat je een cactus nauwelijks water hoeft te geven, misschien een eetlepel elke paar maanden. Dat klopt niet! Cactussen zijn gek op water, ze houden er alleen niet van als hun potgrond lang nat blijft.

Hou in gedachten dat als je de richtlijnen in de eerste paragraaf niet gevolgd hebt, de tips hierboven over water geven niet goed werken. Als je bijvoorbeeld een pot zonder gat gebruikt, dan kun je de grond niet doordrenken als je water geeft. De grond zou dan namelijk te lang nat blijven.

Tip: Zoals alle kamerplanten hebben cactussen minder water nodig gedurende de wintermaanden. Minder licht betekent namelijk dat ze minder groeien en dus niet zo veel water willen.

Hoe vaak moet je een cactus water geven?

Jungle cactus water geven

Wat veel beginnende kamerplantenfans niet weten is dat niet alle cactussen voorkomen in (semi-)woestijnachtige omgevingen. Sommige voelen zich meer thuis in de jungle, waar ze vaak op niet-parasitaire wijze op andere bomen groeien.

Populaire voorbeelden van junglecactussen zijn de kerstcactus en paascactus. Je herkent ze aan het feit dat ze niet zo spaarzaam omgaan met oppervlak. Ze zijn vaak plat in plaats van rond of cylindrisch, want ze hoeven niet zo veel water op te slaan.

Junglecactussen zijn gewend aan lekker veel water en zullen het dus niet leuk vinden als je ze als een woestijncactus behandelt. Laat de grond niet helemaal uitdrogen zoals je bij een woestijncactus zou doen. De plant heeft zijn grond liever nét lichtvochtig.

Houd het volgende in gedachten:

  • Jungle cactussen hebben wel goede afvoer nodig, maar het is een goed idee om een grondmengsel te gebruiken dat een beetje vocht vasthoudt. Je kunt een mix maken van bijvoorbeeld perliet, orchideesnippers, potgrond, kokosvezel en turf.
  • Junglecactussen hebben wat minder licht nodig en volle zon kan te heftig zijn voor ze. Ze willen echter ook niet in het donker staan! Als ze niet genoeg licht krijgen, kunnen ze het water dat je geeft niet gebruiken. Je cactus zal dan gaan rotten.
  • Als je een vinger in de pot steekt en de grond net niet meer lichtvochtig aanvoelt, is het waarschijnlijk tijd om je jungle cactus water te geven.

Het is dus belangrijk dat je je jungle cactus niet behandelt als een woestijncactus. Als je een nieuwe cactus koopt, neem dan even de tijd om te kijken met wat voor type je te maken hebt!

Hatiora cactus met roze bloem
Platte bladeren? Dit is een junglecactus!

Cactus te veel water gegeven

Mensen hebben vaak de neiging om hun cactus dood te knuffelen. Te veel water is waarschijnlijk de meest voorkomende doodsoorzaak! Vooral in combinatie met te weinig licht of afvoer kan een cactus echt makkelijk wegrotten.

Hoe herken je een cactus die teveel water heeft gekregen?

  • In de beginstadia merk je misschien dat je cactus er zelfs na het water geven nog verschrompeld uitziet. Als het wortelsysteem wegrot kan hij namelijk het water niet goed meer absorberen.
  • Als je niet op tijd reageert kan de rot zich verspreiden. Dit herken je aan een bruin-zwarte kleur aan de onderkant van de plant.
  • Uiteindelijk kan de cactus helemaal wegrotten, soms van de binnenkant. Hij wordt zacht, zwart en een beetje ranzig, vaak met een vieze geur.

Als je cactus het laatste stadium heeft bereikt dan kun je helaas niet echt meer wat doen. Als het echter alleen in de wortels of aan de basis van de stam zit, dan is er mischien nog hoop.

Als je tekenen van rot ziet, is het belangrijk om snel te reageren. Haal de cactus uit zijn pot en gooi het grondmengsel weg. Snijd alle aangetaste stukken weg. Dit betekent dat je je cactus zal moeten stekken als de rot ook de stam bereikt heeft.

Wanneer de operatie voltooid is, pot de cactus dan op met verse grond. Zet je plantje in een lekker lichte plek en geef water volgens de richtlijnen hierboven. En dan is het hopen dat de rot weg is!

Wist je dat? Stamrot kan soms verward worden met verhouting van de stam. Sommige oudere cactussen vormen een harde, bruine laag op de lagere delen van de stam. Is de laag hard en kurkachtig in plaats van zacht en vies? Dan is het juist goed nieuws, je cactus is volwassen aan het worden.

Hoe vaak moet je een cactus water geven?

Cactus te weinig water gegeven

Als je vergeet je cactus water te geven kan-ie er een beetje triestig uit beginnen te zien. Rimpelig, verschrompeld of zelfs geel-bruin, oeps!

Hoe alarmerend dit ook is, het betekent nog geen doodvonnis. Vaak kan een goede “regenbui” de cactus weer tot leven brengen.

Wacht alleen niet te lang: als je cactus echt bruin en uitgedroogd is dan kan het te laat zijn. Zorg ook dat je plantje niet meerdere keren achter elkaar uitdroogt, want uiteindelijk wordt het zelfs de sterkste cactus teveel.


Als je nog meer vragen hebt over een cactus water geven of als je je eigen ervaringen wilt delen, laat dan hieronder een comment achter. ?

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

16 gedachten over “Cactus water geven: Hoe en hoe vaak?”

  1. Onze zoldercactus is 3 a 3,5 m hoog en heeft 4 dikke bloemknoppen, pinkdikte. Moet ik m nou extra watergeven? Vorige bloei is vele jaren geleden. Geën idee waarom ie soms bloeit en waarom lang niet. Bloeide snachts trouwens, witte bloei 12 a 15 cm.

    Beantwoorden
    • Hallo! Wat gaaf. Een Cereus? Mits-ie genoeg krijgt, hoef je ‘m niet per se extra water te geven, zeker niet nu er niet echt sprake is van een warme zomer. Normaal bloeien ze elk jaar. Heb je ‘m nog wel eens verpot recentelijk? Het kan ook zijn dat het niet koel genoeg wordt tijdens de winter, dat hebben veel cactussen nodig om te bloeien.

      Beantwoorden
  2. Mijn cactus is gekrompen . Ik neem aan te weinig water , maar moet hij dan ook weer opnieuw groeien of gaat dat met wat water al snel beter?

    Beantwoorden
    • Whoeps! Dat ken ik. Nee, als het goed is, zou hij met wat water weer plomper moeten worden. Als dat niet het geval is, dan kan het zijn dat de wortels aangetast zijn of het water de wortels niet goed bereikt. Succes!

      Beantwoorden
  3. Hallo moet je de cactus nu boven op de aarde water geven of in een badje met water zetten zodat hij zich vol kan zuigen.als ik het boven op de aarde geef loop het water er bijna gelijk aan de onderkant uit en ben ik bang dat hij niet genoeg water op neemt .graag uw reactie alvast onze vriendelijke dank .groetjes fam.roomenburg

    Beantwoorden
    • Hallo! Ik heb jullie email beantwoord met mijn inzichten, maar ik zal het ook even hier zetten voor het geval dat andere lezers zich hetzelfde afvragen:

      k weet dat veel plantenliefhebbers graag vanaf de onderkant water geven, maar wij doen dat persoonlijk niet. Het is een beetje een kwestie van voorkeur.

      Zolang de potgrond bij het water geven totaal doorweekt raakt, zou dat voor je cactus prima moeten zijn. Dat het overtollige water eruit loopt is geen probleem. Als je echter het idee hebt dat de grond niet doorweekt raakt, kan het zijn dat de potgrond hydrofoob is en dus water afstoot. Dit gebeurt vaak als er turf in zit: als dit eenmaal uitdroogt, dan neemt het vervolgens bijna geen water meer op. Grond op turfbasis kun je dus beter niet gebruiken voor cactussen, maar helaas doen veel kwekerijen dit wel. Heb je het idee dat de grond hydrofoob is, dan kun je je cactus misschien het beste verpotten.

      Beantwoorden
  4. Ik heb mijn kleine cactussen 2 weken terug verpot in een dichte pot. Het zijn nog kleine cactussen. Ik heb wel speciale cactus grond gehaald bij een tuincentra maar vraag me af of dit wel goed is voor de cactussen. Ook las ik dat het niet goed is om te verpotten in het na jaar.. vraag me af of het goed komt

    Beantwoorden
    • Hey! Je bedoelt dat ze in een pot staan zonder gat in de onderkant? Dat kan inderdaad wel problematisch zijn tenzij je echt heel voorzichtig bent met water geven. De cactusgrond van het tuincentrum is wisselend in kwaliteit, soms is het echt goede grond en soms is het echt niet luchtig genoeg. Als er veel stukjes in zitten, dan zit je goed. Zo niet, hoef je ‘m ook niet weg te gooien, maar kun je een zak perliet kopen om ermee te mengen.

      Het is inderdaad niet helemaal de bedoeling om te verpotten in het najaar, maar het is ook geen ramp. Je kunt nu verpotten, of je kunt voorzichtig water geven gedurende de winter (ze hebben toch niet zoveel water nodig in de koude maanden) en dan in de lente verpotten.

      Succes! Het komt vast goed 🙂

      Beantwoorden
      • Hallo, Heb een woestijn cactus in een grootte pot gezet zonder gat in de bodem, vorig jaar ook met een andere cactus gedaan en die doet het uitstekend, De pot is vrij groot en geef 1 keer per 2 a 3 weken water. Mijn vraag is als ik zo door ga om de hoeveel jaar moet ik mijn cactus verpotten voordat de wortels verstikken?

        Beantwoorden
        • Hey! Ik denk dat je cactus wel een tijdje in deze pot kan staan, want ze maken niet zulke diepe en grote wortels. Een goede indicatie dat de pot te klein begint te worden is als de grond steeds sneller uitdroogt. Ik ververs zelf de potgrond van mijn cactussen elke 1-2 jaar, en dan kijk ik tegelijk even of ze een grotere pot nodig hebben of niet. Dat zou je ook kunnen doen 🙂 succes!

          Beantwoorden
  5. Hallo wij hebben nog een vraag voor u kunnen we onze cactussen gewoon kraanwater geven of is het beter om mineraal water gegeven zo als Spa water uit en fles .graag uw reactie.alvast onze vriendelijke dank.groetjes fam.roomenburg

    Beantwoorden
    • Hallo! Gelukkig hebben wij in Nederland goede kwaliteit kraanwater zonder toegevoegd chloor, dus het is niet nodig om water uit een fles te geven 🙂

      Beantwoorden
    • Hallo! Het is helaas erg lastig om te zeggen wat dit veroorzaakt kan hebben zonder meer te weten over de omgeving waar je je cactus hebt staan en eventueel foto’s. Wat we wel kunnen aanraden is om ‘m in de zomer buiten te zetten, dan groeien ze namelijk een stuk beter. Kleine probleempjes lossen zich dan vaak vanzelf op. Zet ‘m wel niet ineens recht in de zon, maar begin met een wat schaduwrijkere locatie. Sorry dat ik je niet meer kan vertellen en succes!

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results