✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Vetplant stekken | In 3 simpele stappen!

Zou het niet fijn zijn om een plant op magische wijze te kunnen veranderen in meerdere planten? Nou, dat kan! Een vetplant stekken met behulp van blaadjes of stekjes is supermakkelijk. Breid je eigen collectie uit of geef vetplantjes weg aan vrienden en familie.

Lees verder om erachter te komen hoe je een vetplant stekt in 3 stappen!

Stap 1: Bemachtig je stekje(s)

Vetplant stekken met blaadjes

Veel van de populaire soorten vetplanten kun je stekken met behulp van slechts één blaadje. Er kunnen namelijk wortels en uiteindelijk een heel nieuw plantje groeien uit elk blaadje dat van de moederplant valt!

Voor een bladstek draai je voorzichtig een blaadje van de moederplant af.

Vetplant stekken met stengels

Het nadeel van een bladstek is dat het resulterende plantje nogal ieniemienie is en dat het lang kan duren voordat je een mooie grote vetplant hebt. Als je geen zin hebt om daarop te wachten, kun je ook een vetplant stekken met behulp van een stengelstek.

Om een stengelstek te nemen snij je de bovenkant of een zijtak van een vetplant af met een scherp en schoon mes. Na het planten van deze stek groeit-ie vanzelf verder, dus in feite kun je min of meer kiezen hoe groot je nieuwe plantje gaat zijn.

Wist je dat? Nadat je een blaadje of stengelstek hebt bemachtigd, laat je ‘m het best een paar dagen uitdrogen. Dit geeft tijd voor de vorming van een korstje over de snijwond, wat de kans dat je stekje wegrot verkleint.

Vetplant stekken met uitlopers

Sommige vetplanten, zoals Aloe vera, kun je niet stekken met behulp van een stengelstek of een bladstek. Gelukkig produceren de meeste van deze soorten vanzelf uitlopers: kleine kopietjes van de moederplant. Deze uitlopers kun je in dezelfde pot laten staan, maar je kunt ze ook apart oppotten.

Als je een uitloper wilt scheiden van de moederplant, gebruik dan en schoon en scherp mes om de verbinding tussen de twee te verbreken. In de meeste gevallen hebben de uitlopers al hun eigen wortelsysteem, dus dit is eigenlijk de snelste manier om een vetplant te stekken.

Vetplant stekken | Hoe doe je dat?

Stap 2: Pot & potgrond

Als je je stekjes bemachtigd hebt en ze een paar dagen hebt laten drogen, kun je een potje voorbereiden voor je nieuwe plantjes. Als je veel kleine blaadjes of stekjes hebt is een lage en brede schaal handig, op die manier hoef je niet iedereen een apart potje te geven. Of gebruik een eierdoos!

Wat voor pot je ook gebruikt, vergeet niet dat goede drainage cruciaal is voor de gezondheid van een vetplant. De wortels van deze planten kunnen niet tegen langdurig natte grond, dus ga altijd voor een pot met een gat in de onderkant. Terracotta is extra handig, aangezien de poreuze wanden van dit materiaal overtollig water laten verdampen.

Vul het potje met cactusgrond. Je kunt je eigen mix maken met 50% potgrond en 50% perliet, puimsteen of gebroken vulkaansteen.

Steek een stengelstek ver genoeg de potgrond in om te zorgen dat-ie niet omvalt. Als je bladstekken gebruikt, hoef je ze alleen maar op de potgrond te leggen. Als je ze begraaft of bedekt kan het juist langer duren voordat zich een nieuw plantje vormt.

Vetplant stekken in water

Veel kamerplanten kun je gemakkelijk stekken in water. Geldt dit ook voor vetplanten? Yep! En vaasjes en glaasjes met stekjes zien er natuurlijk ook erg leuk uit.

Een vetplant stekken in water is het gemakkelijkst met stengelstekken. Vul een vaasje voor de helft met water en zet de stek erin zodat de onderkant onderwater staat.

Als je liever bladstekken gebruikt, kun je een breder glas kiezen en de bovenkant bedekken met plasticfolie. Prik gaatjes in de folie zodat je de blaadjes erin kan steken op zo’n manier dat ze nét het water raken.

Hierna kun je de het vaasje op een lekker lichte plek zetten, al is het handig om directe zon te vermijden. Het leuke is dat je de wortels kunt zien groeien! Als je je stek hierna wilt oppotten kun je de instructies hierboven volgen.

Tip: Technisch gezien zijn cactussen ook vetplanten, maar het stekproces kan een beetje anders zijn. We hebben ook een artikel over een cactus stekken!

Vetplant stekken | Hoe doe je dat?

Stap 3: Geduld!

Zet de pot met je gloednieuwe stekjes op een warme en lichte plek. Geef regelmatig water door de potgrond te sprayen zodra deze uitgedroogd is. Daarna is het een kwestie van wachten.

Niet alle stekpogingen zijn een succes, maar afhankelijk van het seizoen verschijnen de eerste wortels als het goed is binnen dagen of weken. Bedek de wortels van een bladstek voorzichtig met wat potgrond. Met wat geluk zie je daarna vanzelf een nieuw plantje (in het geval van een bladstek) of nieuwe blaadjes (in het geval van een stengelstek) verschijnen.

Proficiat met je nieuwe vetplant!

Tip: Weet je niet zeker of je stengelstek al geworteld is of niet? Geef het plantje een voorzichtig rukje. Als je weerstand voelt, zit je goed. Zodra er nieuwe blaadjes verschijnen, kun je er zeker van zijn dat je stekpoging succesvol is geweest.

Vetplant stekken | Bladstek

Bonus: Zelf vetplantjes zaaien

Als je een geduldig mens bent, kun je proberen om zelf vetplantjes te zaaien. Een leuk project voor de echte vetplantenliefhebber, al kan het meer dan een jaar duren voordat de zaailingen echt op plantjes beginnen te lijken.

Om zelf vetplanten te zaaien zul je eerst zaadjes van goede kwaliteit moeten vinden. Dit is soms lastiger dan het lijkt: op websites zoals Wish of AliExpress worden allerlei ‘exotische zaden’ aangeboden voor zeldzame vetplanten. Als je deze probeert te zaaien zul je er echter al snel achter komen dat er óf niks gebeurt, óf je staat te kijken met een pot vol onkruid. Zoek dus een reputabele verkoper!

Het zaaien en opkweken zelf is voor de meeste soorten vetplanten hetzelfde. Je doet het zo:

  • Gebruik een normale pot, een brede schotel of een tray voor zaailingen.
  • Kies een luchtige cactusgrond en maak deze goed nat.
  • Strooi de zaadjes over de cactusgrond, maar zorg dat je er niet teveel gebruikt. Dit is een beetje lastig, aangezien de zaadjes van de meeste soorten vetplanten héél klein zijn.
  • Dek de pot af met plasticfolie om een mini kweekkasje te creëeren.
  • Zet de pot op een lichte en warme plek zonder directe zon. Bonuspunten als je een verwarmingsmat bij de hand hebt.
  • En wachten maar! Je hoeft de komende weken waarschijnlijk niets te doen, aangezien de plasticfolie het vocht binnen houdt.
  • Zodra je de zaailingen ziet verschijnen kun je de folie weghalen.
  • Maak de potgrond dagelijks nat. Gebruik liefst een sprayer, anders loop je het risico dat de zaailingen weggespoeld worden!
  • Wanneer de zaailingen wat sterker zijn kun je beginnen met normaal water geven.
  • Na ongeveer een jaar, of als de baby vetplantjes groot genoeg zijn, kun je ze apart oppotten.

Als je nog meer vragen hebt over een vetplant stekken of als je je eigen ervaringen wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
1 item - 5,95
All search results