✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Sansevieria stekken | Hoe doe je dat?

Een vetplant stekken is supermakkelijk en Sansevieria (vrouwentong) is hier geen uitzondering in. Leer meer over Sansevieria stekken om je eigen verzameling uit te breiden of om weg te geven!

Sansevieria stekken kun je doen in water of potgrond, met behulp van bladstekken of uitlopers.

Sansevieria stekken met bladstek

Als je bekend bent met het stekken van vetplanten, dan weet je waarschijnlijk dat deze planten het gave vermogen hebben om zich te vermeerderen met behulp van slechts één blaadje.

Met Sansevieria gaat dit nóg een beetje verder: je hebt niet eens een heel blad nodig om deze soort te stekken. Een stukje blad is al voldoende.

Dus, hoe doe je dat?

  • Zoek een gezonde moederplant uit die een blad of twee kan missen. Geen zorgen, ze groeit vanzelf verder!
  • Afhankelijk van hoeveel nieuwe Sansevieria’s je wilt creëeren, zoek je één of meerdere mooie bladeren uit.
  • Gebruik een mes of schaar (liefst ontsmet met alcohol) om het blad net boven de basis af te knippen.
  • Knip hierna het blad in stukjes van 5-7.5 cm. En vergeet niet wat boven is en wat onder, want de stekken kunnen alleen wortelen vanuit de onderkant.
  • Je hebt je Sansevieria bladstekken bemachtigd! Verderop in dit artikel lees je hoe je hier een nieuwe plant van maakt door te stekken in water of potgrond.
Sansevieria stekken | Hoe doe je dat?

Sansevieria stekken met uitlopers

Als je een volwassen Sansevieria hebt, kun je uitlopers gebruiken om je plant te verdelen in meerdere, kleine Sansevieria’s. Dit is vooral handig om te doen als je de plant toch al ging verpotten.

  • Haal je Sansevieria uit z’n pot en haal de uitlopers en aparte stengels los van elkaar.
  • Het is handig als elke uitloper z’n eigen wortelsystem heeft, maar het kan soms lastig zijn om ze uit te knoop te halen. Als een uitloper zijn wortels kwijtraakt is er geen reden voor paniek: ze wortelen makkelijk opnieuw, alleen duurt het dan wat langer.
  • Als je Sansevieria geen uitlopers heeft, kun je de moederplant alsnog uit elkaar halen. Meestal bestaat een grote Sansevieria uit verschillende ‘sub-planten’ die allemaal individueel verder kunnen groeien.
  • Als je je plant niet uit de pot wilt halen, kun je uitlopers vaak ook voorzichtig opgraven en lossnijden van de moederplant.

Sansevieria stekken in potgrond

Als je je stekjes bemachtigd hebt (blad of uitloper), is het tijd om je Sansevieria te stekken. Als je stek al wortels heeft, zoals met veel uitlopers, is de gemakkelijkste optie om ‘m direct in potgrond te steken.

Om te beginnen bereid je een grondmengsel voor Sansevieria’s voor. Dit zijn vetplanten die niet van staand water houden, dus gebruik een lekker luchtige grond. Voorverpakte potgrond voor vetplanten werkt prima, of je kunt je eigen mix maken met ongeveer 60% potgrond en 40% perliet.

Hierna is het tijd om een goeie pot uit te zoeken. Ook hier is het belangrijk dat overtollig water kan wegvloeien, dus ga voor een pot met een gat in de onderkant zodat je gloednieuwe plantje niet wegrot. Terracotta is een goede keus, aangezien het poreuze materiaal waterverdamping toestaat.

Vul de pot met je gekozen grondmengsel. Als je een gewortelde uitloper hebt, hoef je alleen maar de wortels goed te bedekken. Bladstekken steek je liefst (met de onderkant naar beneden) een paar centimeter diep in de grond zodat ze niet kunnen omvallen.

Zet de pot op een lekker lichte plek. Na een paar dagen kun je beginnen met water geven om de wortelgroei te stimuleren. Na één tot twee maanden zouden de wortels goed gegroeid moeten zijn en zie je misschien al de eerste blaadjes verschijnen. Proficiat, een gloednieuwe Sansevieria!

Sansevieria stekken | Hoe doe je dat?

Sansevieria stekken in water

Een Sansevieria stekken in water is supermakkelijk en leuk, aangezien je de wortels kunt zien groeien. Zo weet je zeker of alles goed gaat met je babyplantje.

  • Zoek een mooi glas of een vaasje uit. Liefst doorzichtig, zodat je de wortels kan zien.
  • Vul je vaas of glas met water en zet de stekjes er zo in dat ze voor ongeveer 1/3 onder water staan.
  • Zet de stek op een lekker lichte plek en ververs het water ongeveer één keer per week.
  • Met wat geluk zie je na een paar weken de eerste wortels verschijnen. Hoera!
  • Zodra de wortels een paar centimeter lang zijn kun je je nieuwe plantje oppotten.

Laat je je Sansevieria liever in water staan? Dat is ook prima. Een mooi vaasje met plantenstekjes staat natuurlijk ook wel erg leuk!

Sansevieria verzorgen

Nu je je Sansevieria gestekt hebt en er hopelijk een gloednieuw plantje aan over hebt gehouden, wil je deze natuurlijk wel in leven houden. Gelukkig is dat niet al te moeilijk.

Licht & temperatuur

Hoewel Sansevieria’s bekend staan om hun vermogen om met weinig licht te overleven, staan ze toch het liefst bij een raam. Een beetje zon is geen overbodige luxe!

Zonder genoeg licht zul je je plant niet veel zien groeien; vaak sterven ze langzaam af.

Sansevieria’s zijn niet al te moeilijk wat betreft temperatuur. Ze doen het goed tussen 10-30 °C, zolang ze niet te dicht bij een verwarming of airco staan.

Water geven

Hoewel Sansevieria’s gek zijn op water, houden ze niet van natte voeten. Het is belangrijk dat overtollig water kan wegvloeien en om de potgrond volledig uit te laten drogen alvorens opnieuw water te geven.

In de zomer, wanneer het lekker licht is en je Sansevieria hopelijk goed groeit, moet je waarschijnlijk ongeveer één keer per week water geven. Check wel altijd eerst de potgrond om er zeker van te zijn dat het echt al tijd is.

In de winter hoef je vaak maar één keer per maand water te geven. Een topplant voor de reizigers en vergeetachtige plantenliefhebbers onder ons dus!

Zijn Sansevieria’s giftig?

Yep, volgens de Amerikaanse ASPCA zijn deze planten giftig voor mensen en huisdieren. Ze veroorzaken misselijkheid, diarree en overgeven, dus hou je Sansevieria uit de buurt van katten, honden en kinderen.


Als je meer wilt weten over een Sansevieria stekken of als je je eigen ervaringen met deze supermakkelijke vetplant wilt delen, laat dan hieronder een comment achter! ?

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

2 gedachten over “Sansevieria stekken | Hoe doe je dat?”

  1. Dank je wel voor deze informatie, Marijke!
    Valt mij op dat er één optie mist die ik veel bij anderen tegen ben gekomen. Namelijk; knippen en dan (na de wond eerst paar dagen te laten drogen) in potgrond. (Dus niet eerst in water voor wortelgroei, maar zonder wortels in de grond.)
    Dit heb ik een paar keer geprobeerd, maar na een paar dagen werd het gedeelte in de grond vochtig en slap, en kon ik ze opnieuw afknippen.

    Nu ben ik jouw manier (afgeknipte bladeren in water) aan het proberen. (De bladeren staan sinds vandaag in het water.) Ik ben alleen bang dat het wéér gaat gebeuren dat dr bladeren vochtig en slap worden.
    Kan dat probleem misschien betekenen dat de plant ziek is? De moederplant kreeg namelijk constant dit probleem (terwijl ik eens per week een beetje water gaf), vandaar dat ik de plant uiteindelijk maar ben gaan stekken. (Van de prachtig grote Sanseveria die ze ooit was heb ik nu nog maar 6 stekjes over.) ?

    Beantwoorden
    • Hey!
      Onder ‘Stekken in potgrond” staat beschreven hoe je een bladstek in potgrond kan wortelen. Daar geef ik bij vetplanten zelf normaal gezien de voorkeur aan, maar ik zie dat het veel mensen ook prima af gaat in water. Ik hoop dat het dit keer wel werkt voor je.

      Wat betreft je moederplant, als daar nog wat van over is, zou ik haar eens uit haar pot halen en naar de wortels kijken (dit is altijd een goed idee als ze slap, gelig en bruinig worden). Het klinkt namelijk alsof er inderdaad sprake is van rot, wat je herkent aan snotterige en vies ruikende wortels. Als je plant in de verkeerde potgrond staat (zoals de pure kokosvezel waarin ze vaak bij de kweker geplant worden), kun je zelfs als je weinig water geeft nog “teveel” water geven. Dit omdat de grond dan bijvoorbeeld niet goed droogt. Alternatief kan zo’n medium soms opdrogen en steenhard worden, waardoor de plant sterft aan dorst terwijl je regelmatig water geeft, het water bereikt de wortels dan simpelweg niet meer.

      Als je inderdaad wortelrot tegenkomt, is het belangrijk om ALLE zieke delen van de plant te verwijderen, ook als ze dan bijvoorbeeld geen wortels meer heeft. Daarna is het duimen dat het niet opnieuw inzet.

      Succes, ik hoop dat je stekjes het halen!

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results