✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Mango pit planten | Hoe doe je dat?

De volgende keer dat je een mango eet, bewaar dan eens de pit. Dit grote harige zaad is er namelijk niet alleen maar om jou te irriteren wanneer je je mango probeert te eten! Je kunt er ook een heel nieuw mangoboompje mee kweken.

Lees verder voor alles wat je moet weten over mango pit planten en het kweken van je eigen mini mangoboompje.

Mango pit planten stap 1: Pit openbreken

Het eerste deel van dit mangoproject begint natuurlijk met een mango. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar in de supermarkt. Deze werken allemaal prima voor het kweken van een nieuw mangoboompje.

Maak je fruitsalade en vergeet niet om de pit te bewaren.

  • Een mangopit zit normaal gezien onder de harige vezels en restjes fruit. Dat gaat natuurlijk rotten als je het zo in de grond steekt.
  • Gelukkig is de buitenkant van de pit slechts een omhulsel. Wat je nodig hebt om een mangoboompje te kweken is de ‘boon’ die binnenin verstopt zit. Hiervoor moet je het omhulsel openmaken.
  • Steek voorzichtig(!) de punt van een keukenmes in de naad aan de bovenkant van het omhulsel en wrik ‘m open. Meestal is het niet al te moeilijk om de boon te bereiken.
  • Mango’s hebben soms nogal lang afgelegd om bij de supermarkt en vervolgens in jouw fruitschaal te belanden. Het zaad kan daarom soms rot of verschrompeld zijn. Als dat het geval is, heb je helaas niet veel kans op succes. Je kunt dan beter wachten tot de volgende keer dat je zin hebt in een mango.
Mango pit planten: mini mango boompje kweken.

Mango pit planten stap 2: Water of potgrond?

Zie je mangopit er goed uit? Dan kun je het ontkiemproces beginnen.

Er zijn drie manieren om een mangopit te planten. Alledrie werken prima, dus ga voor de techniek die je het gemakkelijkst lijkt.

  • Mango pit kweken in water. Dit is lekker makkelijk als je de neiging hebt om je plantenprojecten te vergeten en geeft je de mogelijkheid om de eerste ‘stapjes’ van je nieuwe boompje in real-time te volgen. Zoek een schaaltje waarin de pit half onderwater kan staan en zorg dat deze niet uitdroogt.
  • Mango pit kweken in potgrond. Dit is supersimpel: vul een pot met potgrond en misschien een handje perliet. Leg de pit op de potgrond en bedek deze met een dun laagje.
  • Mango pit kweken in keukenpapier. Een soort combinatie van de andere methoden! Leg de pit 24 uur in een bakje water en plaats dit op een warme plek. Hierna wikkel je de pit in vochtig keukenpapier en stop je het geheel in een hersluitbaar zakje plastic bakje. Leg ‘m daarna op een warme lichte plek en zorg dat het keukenpapier niet uitdroogt.

Mango pit planten stap 3: Geduld hebben!

Zoals altijd wanneer het op planten stekken aankomt, vergt het kweken van een mangoboompje wat geduld. In de juiste omstandigheden (lekker veel licht en hoge luchtvochtigheid) zie je soms binnen een week al de eerste beweging. Het kan echter ook een maand of zelfs langer duren.

Of je nou in water, potgrond of keukenpapier kweekt, zorg in ieder geval dat de pit niet uitdroogt. Een licht plekje zoals een vensterbank kan ook helpen.

Ontkiemende mango pit.

Mango pit planten stap 4: Succes

Het planten van een mangopit gaat niet altijd goed. Soms is het een kwestie van pech hebben en gaat je zaad ten onder aan rot of schimmel. Met een beetje geluk zie je echter na 1-4 weken het eerste kleine stammetje met miniblaadjes verschijnen. Proficiat!

Als je je mangopit in een pot opkweekt, hoef je nu verder niets te doen, alleen de potgrond lichtvochtig houden en zorgen dat de zaailing veel licht krijgt.

Als je de water- of keukenpapiermethode gebruikt hebt, is dit het moment om een potje met potgrond klaar te maken en de ontkiemende mangopit daar in te plaatsen.

Mango pit planten: mini mango boompje kweken.

Mango pit planten stap 5: Verpotten

Gebruik altijd een pot met gaten aan de onderkant zodat overtollig water niet blijft staan. Een plastic kweekpot is perfect voor je mango zaailing!

Vul de pot met een rijke potgrond, liefst iets dat vocht goed vasthoudt. Voeg echter ook wat perliet toe zodat overtollig water weg kan vloeien. Leg de pit met de wortels naar onder en bedek ‘m met wat potgrond. Voorzichtig met de fragiele babyblaadjes!

Houd de potgrond lichtvochtig. Geen zorgen als de blaadjes een klein beetje slap hangen: planten vinden het niet fijn om van water naar potgrond verplaatst te worden. Gelukkig komen ze meestal prima bij.

In het begin zie je misschien niet al te veel nieuwe blaadjes. Ook hier geldt: geen zorgen! Je baby mangoboompje is waarschijnlijk druk bezig met z’n wortelsysteem.

Onthouden

  • Geduld! Planten kweken is altijd een kwestie van wachten en dit geldt ook voor mango’s. In de wintermaanden kan het meer dan een maand duren voordat je beweging ziet. Zolang de pit niet weg lijkt te rotten is er hoop!
  • Fruit. Het kan 6 of meer jaar duren voordat een mangoboom fruit produceert. Binnenshuis is de kans hierop niet erg groot door het gebrek aan licht en ruimte, en dan is er ook nog het feit dat de meeste fruitbomen geënt zijn. Het fruit van je zelfgekweekte mangoboom is misschien helemaal niet lekker. Gelukkig is een mangoboompje ook gewoon een mooie kamerplant, fruit of geen fruit.
  • Buitenshuis. Je kunt je mangoboom in de zomer buiten zetten. Deze planten zijn namelijk gek op lekker veel zon! Vergeet alleen niet om ‘m weer naar binnen te halen in de herfst.

Als je nog meer vragen hebt over een mango pit ontkiemen of als je je eigen ervaringen wilt delen, laat dan hieronder een comment achter! ??

Coverfoto © Julia Altuhova op Adobe Stock.

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

4 gedachten over “Mango pit planten | Hoe doe je dat?”

  1. De eerste keer heb ik geprobeerd een pit in water te kweken, maar deze ging helaas rotten. Nu heb ik twee pitten in vochtig keukenpapier in een dicht plastic zakje gedaan en het gaat heel goed! Ze hebben beide een mooie wortel gevormd en de eerste begint nu open te breken met kleine blaadjes. Binnen een paar dagen hoop ik deze in potgrond te zetten!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results