✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Dieffenbachia stekken | Hoe doe je dat?

Wist je dat een Dieffenbachia stekken supermakkelijk is? Als je graag je kamerplant wilt vermeerderen, zijn er verschillende methoden die je kunt gebruiken. Zo geef je in een handomdraai een leuk cadeau of breid je je eigen plantenverzameling uit.

Lees verder voor alles wat je moet weten over Dieffenbachia stekken en hoe je jouw stekjes verzorgt!

Dieffenbachia stekken: Soorten stekjes

In tegenstelling tot bijvoorbeeld vetplanten of Begonia’s, kun je een Dieffenbachia niet stekken met behulp van alleen een blad. Je hebt een stuk stengel nodig: een stekje. Gelukkig is nemen van een stek niet moeilijk. Draag overigens wel handschoenen, want het sap van deze kamerplant bevat een hoge concentratie aan calciumoxalaatkristallen die de huid flink kunnen irriteren.

Er zijn twee soorten stekjes die je kunt overwegen:

Stengelstek met bladeren

Het gemakkelijkst is om een stengelstek van je Dieffenbachia te nemen met een aantal blaadjes. De gangbare manier is om simpelweg de plant, of één van haar zijstengels, te onthoofden met behulp van een schoon mes of een snoeischaar. Maak elke stek (één of meerdere) liefst minstens 10 centimeter lang en zorg dat er minstens 2-3 bladeren aan zitten.

Maak je niet al teveel zorgen over het zielige aanzicht van de moederplant na het nemen van een stekje. Of je nou bladeren aan haar kroon laat zitten of de gehele top eraf haalt: ze produceert in de loop van de komende maanden vanzelf weer één of meerdere nieuwe koppen. Deze komen uit de ogen (kleine bobbeltjes waar bladeren, stengels of wortels uit kunnen groeien) op de stam.

Stengelstek zonder bladeren

Wil je liefst meerdere stekken van je Dieffenbachia nemen om meer nieuwe planten in één keer te produceren? Dat is ook geen probleem! Je kunt de top eraf halen voor een stengelstek mét bladeren, en vervolgens de rest van de stam in zoveel secties van minstens 10 cm knippen als je wilt. Zolang er een oog op elke sectie zit, kan deze wortels en bladeren produceren om zo uit te groeien tot een geheel nieuwe Dieffenbachia.

Houd er wel rekening mee dat een Dieffenbachia stekken met behulp van bladloze stekken een wat langzamer proces kan zijn. Zolang je nieuwe plant geen bladeren heeft, kan hij veel minder effectief fotosynthetiseren. Het duurt daarom vaak langer voordat deze stekken aanslaan, en je moet ze ook wat beter in de gaten houden.

Dieffenbachia stekken klaar om te planten.

Dieffenbachia stekken: Stekmethodes

Heb je een stekje van je Dieffenbachia bemachtigd? Top! Nu is het tijd om te zorgen dat er wortels en (nieuwe) bladeren aan komen. Ook hierbij kun je kiezen uit verschillende methoden.

Stekken in water

Het gemakkelijkst, in ieder geval als je een stek met bladeren hebt, is stekken in water. Om dit te doen vul je simpelweg een glas of vaasje met water en steek je de stek hier op zo’n manier in dat de stengel half onderwater staat. Zet het geheel op een lekker warm en licht (maar niet zonnig) plekje zoals een vensterbank en wacht.

Afhankelijk van het seizoen – een kamerplant stekken kan een stuk langer duren in de koude en donkere wintermaanden dan in de zomer – zie je als het goed is de eerste wortels na ongeveer een maand verschijnen. Je kunt de stek zo lang als je wil in water laten staan, maar de meeste mensen kiezen ervoor om ‘m op te potten wanneer de wortels ongeveer 5 cm lang zijn.

Na het oppotten van een in water gewortelde stek, kan de plant tijdelijk een beetje sip kijken. Als het goed is groeit-ie echter vrolijk verder zodra de wortels hersteld zijn van de schok. Als er nieuwe bladeren aan komen, dan weet je dat je goed zit.

Stekken in potgrond

Je kunt een Dieffenbachia stek met bladeren ook direct in potgrond zetten. Dit bespaart je de extra stap van het verplaatsen van de plant van water naar grond, maar het betekent wel ook dat je de wortelgroei niet in de gaten kunt houden.

Onze succesratio deze methode is daarnaast ook wat lager, maar als je de potgrond goed lichtvochtig (niet nat) houdt, de stek op een lichte plek zet en een beetje stekpoeder gebruikt, dan komt het meestal wel goed.

Als je niet zeker weet of je nieuwe plantje al geworteld is, kun je ‘m voorzichtig heen en weer wiebelen in de pot. Als je weerstand voelt, dan zijn de eerste wortels waarschijnlijk al verschenen. Ook hier weet je dat je stekpoging een succes is als er een nieuw blad aan je stek komt.

Stekken met perliet en mos

Het stekken in perliet is een methode die vaak gebruikt wordt voor de wat fragielere planten. In dit geval kun je het overwegen als je voor stengelstekken zonder bladeren bent gegaan, vooral als je het perliet mengt met wat veenmos en het geheel in een klein kweekkasje plaatst om de luchtvochtigheid lekker hoog te houden.

Vul een potje of kweekkasje met een mengsel van perliet en mos. Steek de stek hier in, of leg ‘m direct op het substraat. Zet het geheel vervolgens op een lichte plek en houd het mos lichtvochtig, bijvoorbeeld door te sproeien met een plantenspuit. Als het goed is verschijnen na ongeveer een maand de eerste wortels. Hierna zwelt één van de ogen op de stek op om uiteindelijk een nieuwe top te vormen waar bladeren uit groeien.

Wanneer je stek wat eigen wortels en bladeren heeft, kun je ‘m oppotten in normale potgrond voor Dieffenbachia’s. Dit kan zoals eerder gezegd een tijd duren.

Stengelstek zonder bladeren in een kweekkasje met mos en perliet.

Bonus: luchtafleggen

Luchtafleggen is het best te beschrijven als een hybride stekmethode. In plaats van een stekje af te knippen en vervolgens te wachten tot er wortels aan groeien, kun je je plant voor de gek houden en er zo voor zorgen dat je stek wortelt vóórdat je ‘m afknipt. Klinkt gek, maar het werkt!

Dankzij hun dikke stam zijn Dieffenbachia’s, vooral oudere exemplaren, erg geschikt voor luchtafleggen. Normaal wordt deze methode vooral gebruikt voor planten die lastig te stekken zijn, maar je kunt het overwegen als een extra veilige manier om je plant te vermeerderen als je bang bent dat je stekje anders niet aanslaat.

Een Dieffenbachia stekken met behulp van luchtaflegging doe je zo:

  • Bedenk waar je de stek wilt nemen: op welk punt op de moederplant zou je de stengel normaal gezien afknippen?
  • Maak een mes schoon met bijvoorbeeld wat alcohol om infecties aan je plant te voorkomen.
  • Gebruik het mes om in een ring rond het gekozen punt op de stam de bovenste laag weg te schrapen. Zo stimuleer je wortelgroei.
  • Maak wat veenmos vochtig (niet nat, het hoeft niet te druppelen) en breng dit in een dikke laag aan over de afgeschraapte cirkel.
  • Dek het veenmos af met plasticfolie zodat het goed blijft zitten en het vocht niet kan ontsnappen.
  • Verzorg je plant zoals normaal. Als het veenmos uitdroogt, maak het dan opnieuw vochtig en breng weer plasticfolie aan.
  • Na 2-4 weken kun je een kijkje nemen naar de verwonde ring op de stam. Met een beetje geluk zijn de eerste wortels dan al verschenen!
  • Zodra er een goed wortelsysteem aan de stam zit, knip je ‘m net daaronder af, precies zoals je bij een normale stengelstek zou doen.

Voilà! Nu heb je een stengelstek mét bladeren en mét wortels. Als je deze oppot, groeit je nieuwe Dieffenbachia als het goed is vrolijk verder. Het is wat meer werk, maar zo vermijd je het risico dat je stek niet aanslaat.

Dieffenbachia verzorgen

Is je stekje aangeslagen? Hoera! Je hebt gratis een gloednieuwe kamerplant bemachtigd. En gelukkig is een Dieffenbachia verzorgen net zo gemakkelijk als een Dieffenbachia stekken.

De belangrijkste factoren zijn:

  • Licht: lekker veel, maar liefst niet teveel directe zon.
  • Water: houd je plant in de zomer lichtvochtig en laat de potgrond in de winter ongeveer halverwege uitdrogen.
  • Pot: ga voor een pot met een gat in de onderkant, want kamerplanten houden niet van natte voeten.
  • Potgrond: een luchtig grondmengsel voor aronskelken (bijvoorbeeld normale potgrond met perliet) werkt prima.

Voor meer details kun je een kijkje nemen naar onze volledige Dieffenbachia verzorgingsgids. Hier vind je alles wat je moet weten over het verzorgen van deze kleurrijke tropische kamerplant!


Als je nog meer vragen hebt over Dieffenbachia stekken of als je je eigen ervaringen met deze klassieke kamerplant wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results