✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Calathea stekken | Hoe doe je dat?

Als-ie een beetje groot begint te worden of als je je verzameling wilt uitbreiden, kun je je Calathea stekken. Hoewel een Calathea stekken niet mogelijk is met behulp van stengelstekjes, is het nog steeds makkelijk om deze prachtige kamerplanten te vermeerderen.

Lees verder voor alles wat je moet weten over Calathea stekken en het verzorgen van je gloednieuwe plant!

Calathea stekken | Hoe neem je een stekje?

Als je graag je Calathea kamerplant wilt stekken, kun je dit helaas niet doen met behulp van een normale stengelstek. Deze planten hebben geen stengels.

Calathea stekken kun je in plaats daarvan doen door uitlopers te scheiden van de moederplant. Deze soort groeit namelijk in clusters: als je goed naar een volwassen Calathea kijkt, zul je zien dat de plant eigenlijk bestaat uit meerdere, aparte groepen blaadjes. Elke groep kun je apart oppotten als een nieuwe plant.

Omdat het lastig kan zijn om de bladclusters te onderscheiden, kun je de Calathea het best uit de pot halen om te stekken. Zo doe je dat:

  • Haal je Calathea uit z’n pot en schud voorzichtig de potgrond van de wortels. Vaak komen de verschillende uitlopers nu vanzelf los van elkaar.
  • Je kunt de clusters ook zelf uit de knoop halen. Als je wortels moet afknippen, doe dit dan met een gedesinfecteerde schaar.
  • Zorg dat elke uitloper die je wilt oppotten wat wortels overhoudt. Eén blad per uitloper kan al voldoende zijn, maar hier geldt: hoe meer, hoe beter.

En dat is alles! Je hebt nu één of meerdere gloednieuwe Calathea’s bemachtigd om apart op te potten.

Calathea stekken | Hoe doe je dat?

Calathea stekken | Wanneer kun je het beste stekken?

Aangezien je je Calathea uit de pot moet halen om te stekken, kun je dit het best doen wanneer je de moederplant toch al ging verpotten. En verpotten doe je natuurlijk in de lente, wanneer kamerplanten flink beginnen te groeien en de energie hebben om te herstellen na een ‘traumatische’ gebeurtenis zoals het scheiden van uitlopers.

Calathea stekken is een goede manier om te zorgen dat de moederplant niet te groot wordt. Op die manier kun je haar ook in dezelfde pot houden, in plaats van telkens een grotere te kopen. Als je de nieuwe Calathea’s niet wilt houden, kun je ze altijd nog weggeven of zelfs verkopen.

Calathea stekken in water

Nu je één of meerdere uitlopers van je Calathea hebt bemachtigd, kun je kiezen of je je nieuwe plant(en) in water of potgrond wilt zetten. Voor clusterende planten zoals deze soort is stekken in water niet de meest voorkomende keus, aangezien elke uitloper al z’n eigen wortels heeft en meestal vrolijk verder kan groeien.

Is Calathea stekken in water dan dus geen goed idee? Tuurlijk wel! Ook al heeft een uitloper al wortels, kan-ie het nog steeds prima doen in een mooie vaas. Zorg in ieder geval dat je het water wekelijks ververst en nu en dan een drupje plantenvoeding toevoegt. Dan kun je je Calathea eigenlijk zo lang als je wilt in water laten staan.

Wist je dat? In het Engels staan Calathea’s ook bekend als ‘prayer plants’. Dit omdat de bladeren ‘s nachts invouwen, wat doet denken aan de handen van een biddend persoon.

Calathea stekken in potgrond

Zoals hierboven gezegd, doen uitlopers van Calathea het prima als je ze rechtstreeks in potgrond zet. Zolang je een goed grondmengsel en een pot met een gat in de onderkant gebruikt om rottende wortels te voorkomen, zit je goed!

Calathea’s hebben graag een potgrond die overtollig water laat wegvloeien maar wel goed vochtig blijft. Je kunt bijvoorbeeld potgrond mengen met een element dat de drainage verbetert (zoals perliet) en een element dat water vasthoudt (zoals kokosvezel).

Geef elke uitloper z’n eigen pot en maak de grond lichtvochtig. Zet de planten op een lekker lichte plek, liefst met redelijk hoge luchtvochtigheid.

In eerste instantie groeit je nieuwe Calathea misschien niet. Dit komt doordat de plant vaak eerst focust op zijn wortels. Hij kan ook wat slapjes hangen, aangezien ze het gewoon niet leuk vinden om op deze manier verstoord te worden. Geen zorgen: over een paar weken zie je hopelijk het eerste nieuwe blad verschijnen!

Calathea zaaien

Als je erin geslaagd bent om een winkel te vinden die Calathea zaden verkoopt, kun je met wat geduld op deze manier een berg nieuwe Calathea’s bemachtigen.

Houd wel in gedachten dat bijna alle zaden die je op sites zoals Amazon en AliExpress vindt nep zijn. Zoek in plaats daarvan een gespecialiseerde (web)winkel of hobbyistengroep. Als je daar de juiste zaadjes gevonden hebt, kun je ze zelf zaaien:

  • Je kunt een tray voor zaailingen of kleine kweekpotjes gebruiken. Vul de potjes met een grondmengel dat overtollig water laat wegvloeien, zoals potgrond met grof zand.
  • Druk de zaadjes in de potgrond en zet ze op een lichte, warme locatie met hoge luchtvochtigheid. Houd het grondmengsel lichtvochtig.
  • Het kan helpen om de potjes met plasticfolie af te dekken om vocht binnen te houden. Je kunt de folie verwijderen zodra de zaadjes ontkiemd zijn, wat een paar weken kan duren.
  • Als alles goed is gegaan, zijn je mini Calathea’s klaar om te verpotten wanneer ze een grootte van ongeveer 5 centimeter bereikt hebben.

Calathea verzorgen

Calathea’s zijn erg populair als kamerplanten vanwege de prachtige bladeren (en in sommige gevallen, prachtige bloemen) van de soort. Helaas moet je wel onthouden dat dit tropische planten zijn die het niet altijd fijn vinden om in onze droge huizen te wonen.

Hierboven hebben we al de geschikte potgrond en potsoort beschreven, maar hier zijn nog een aantal dingen die je moet weten om je Calathea gezond te houden.

  • Licht. Aangezien Calathea’s deel uitmaken van de onderbeplanting in regenwouden, zijn ze niet gewend aan felle zon. Ze kunnen echter ook niet tegen te weinig licht, dus geef je Calathea een plek met helder, indirect licht.
  • Water. Regenwouden zijn vochtig, maar dit betekent niet dat een Calathea van natte voeten houdt. Houd de potgrond lichtvochtig en geef water wanneer de bovenste paar centimeter droog zijn. In de winter zal je plant niet zoveel groeien en kun je dus minder water geven.
  • Luchtvochtigheid. Omdat regenwouden een hoge luchtvochtigheidsgraad hebben, vindt je Calathea het ook in huis fijn om op een vochtige plek te staan. Zet groepen kamerplanten bij elkaar en gebruik een luchtbevochtiger. Als dit niet genoeg is, kun je je Calathea ook in een mooi terrarium zetten.
  • Bemesting. Calathea’s hebben niet veel nodig, maar als je plant goed groeit kun je elke paar weken een verdunde normale voeding voor kamerplanten gebruiken. Geef geen plantenvoeding gedurende de wintermaanden.
  • Problemen. Zoals eerder vermeld, kan een recent opgepotte uitloper in het begin soms wat sip kijken. Andere veel voorkomende problemen met Calathea zijn oa. rottende wortels door teveel water, te lage luchtvochtigheid en beestjes zoals spint.

Als je nog meer vragen hebt over Calathea stekken of als je je eigen ervaringen met deze tropische kamerplanten wilt delen, laat dan hieronder een comment achter! ?

PS: Gek op stekken? We hebben een hele berg stekgidsen voor allerlei kamerplanten.

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results