✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Cactus stekken | Hoe doe je dat?

Eén van de leukste dingen aan kamerplanten is dat je ze kunt stekken. Ook met een cactus is dit mogelijk: een cactus stekken is supermakkelijk.

Lees verder voor alles wat je moet weten over een cactus stekken en het verzorgen van je gloednieuwe plantje.

Cactus stekken stap 1: Een stekje nemen

Als je een plant stekt, verwijder je een deel van de moederplant om apart op te potten. Dit stekje vormt dan zelf wortels en groeit verder: een heel nieuw plantje dus.

Om een cactus te stekken heb je alleen een scherp mes nodig en wat schoonmaakalcohol om het mes te ontsmetten. Het kan soms wel handig zijn om ook tuinhandschoenen en een tang bij de hand te houden, vooral als je cactus aan de stekelige kant is.

Tip: De meeste cactussen stekken is eenvoudig, vooral bij de clusterende, gesegmenteerde en langwerpige varianten. De bolvormige cactussen zijn wat lastiger, want je kunt niet zo makkelijk een stukje afsnijden zonder de look te verpesten.

Zoek een cluster/segment/kolom die er gezond uitziet. Soms kun je een stukje makkelijk loswrikken met de tang, maar zo niet, gebruik dan het mes om de stek van de moederplant af te snijden.

Hierna is het belangrijk om een paar dagen te wachten. Leg het stekje op de vensterbank zodat er een korstje op de snijwond kan vormen. Op deze manier voorkom je dat bacteriën en schimmels de stek aantasten.

Tip: Sommige cactussen maken vanzelf uitlopers aan. Deze kun je zonder problemen scheiden van de moederplant. Soms hebben de uitlopers zelfs al hun eigen wortels.

Cactus stekken: Hoe doe je dat?

Cactus stekken stap 2: Pot & potgrond

Je kunt cactussen, net zoals andere kamerplanten, stekken in water. Ze doen het echter zo goed in potgrond dat het meestal simpeler is om ze gewoon op te potten.

Behalve als je te maken hebt met een junglecactus zoals een lidcactus, is goede drainage cruciaal. Cactussen kunnen er namelijk niet tegen als hun wortels te lang nat blijven. Ze zijn gek op water, maar na een goeie douche moet de grond liefst zo snel mogelijk weer uitdrogen.

Een geschikte cactusgrond is lekker grof en bevat vaak weinig potgrond, of zelfs helemaal geen. Voor je stekje kun je 1/3 potgrond combineren met 1/3 perliet en 1/3 orchideesnippers, of gewoon cactusgrond kopen in het tuincentrum.

Wat de pot betreft zit je goed zolang er een gat in de onderkant zit. Plastic kweekpotjes zijn prima. Terracotta is helemaal perfect, aangezien dit een poreus materiaal is dat water laat verdampen.

Cactus stekken stap 3: Het lange wachten

Cactus stekje een paar dagen laten drogen? Check. Potje met geschikte potgrond? Check. Tijd om je cactus stek op te potten! Als je stekpoeder bij de hand hebt, kun je dit aanbrengen op de onderkant van de stek.

Zet de stek in de potgrond: ver genoeg om niet om te vallen, maar ook weer niet té diep. Geef een beetje water en zet de pot op een lekker licht plekje. En dan begint het lange wachten.

Spray de potgrond om de dag om wortelgroei te stimuleren. Als je nieuwsgierig bent kun je de stek na 3-4 weken eens voorzichtig heen en weer wiebelen. Als je weerstand voelt zit je goed, dat betekent dat de wortels zich goed ontwikkelen.

Zodra je het stekje daadwerkelijk ziet groeien, kun je overstappen naar normaal water geven (de cactus elke 1-3 weken goed nat maken en daarna de grond volledig laten uitdrogen).

Wist je dat? Om zeldzame cactussoorten te redden gebruiken sommige tuinders in vitro fertilizatie. Dit maakt het mogelijk om op supergrote schaal te stekken.

Giusti et al., 2002
Cactus stekken: Hoe doe je dat?

Bonus: Zelf cactus zaaien

Als je van cactussen houdt, betekent dat waarschijnlijk dat het met je geduld wel goed zit. Het zijn per slot van rekening niet bepaald de snelst groeiende planten. Als je écht een geduldig individu bent, kun je proberen om zelf cactussen te zaaien.

Als je de uitdaging aan wilt gaan, is cactussen kweken een leuk projectje en het is ook niet al te lastig. Het duurt alleen heel lang om resultaat te zien.

Dit is hoe je zelf een cactus kweekt:

  • Vul een potje met cactusgrond en maak het materiaal goed nat.
  • Strooi de zaadjes over de cactusgrond; zorg dat ze niet te dicht bij elkaar landen.
  • Top de zaadjes af met een dun laagje extra cactusgrond.
  • Bedek het potje met plasticfolie. Zo maak je een soort mini broeikas waarin de zaadjes goed kunnen ontkiemen.
  • Zet het potje op een lekker warme en lichte vensterbank.
  • Verwijder de plasticfolie zodra je de eerste zaailingen ziet verschijnen. Je kunt nu beginnen met dagelijks water geven, liefst met een sprayfles zodat je je baby cactussen niet wegspoelt.
  • In de loop van de komende maanden gaan de zaailingen er steeds meer uitzien als echte cactusjes en kun je langzaam overstappen naar een normale frequentie van water geven.
  • Na ongeveer een jaar zijn je zelfgekweekte cactussen klaar om naar individuele potjes te verhuizen. Een pincet kan hierbij handig zijn!

Tip: Zorg dat je zaadjes van goede kwaliteit bemachtigt. Op eBay, AliExpress, Wish en Amazon kun je zaden voor allerlei zeldzame en zelfs niet-bestaande cactussen voorbij zien komen. Dat is helaas natuurlijk te goed om waar te zijn, tenzij je een potje vol onkruid wilt.

Cactus stekken stap 4: Verzorging

Als je stekpoging gelukt is, ben je nu in het bezit van een gloednieuwe cactus. Hoera!

Mocht je nog niet weten hoe je een cactus het best kunt verzorgen, hebben we hieronder een paar tips voor je.

  • Drainage. Zo, zo, zo belangrijk! Gebruik een luchtige cactusgrond en een potje met een gat in de onderkant. Vermijd potgrond met turf, aangezien dit om de wortels kan klonteren als het uitdroogt, waardoor je cactus daarna geen water meer kan opnemen.
  • Water. Het merendeel van de cactussen overlijdt aan teveel water. Ze zijn wel gek op water, vooral in de zomer, maar vinden het niet lekker om regelmatig kleine beetjes te krijgen. Wacht tot de potgrond helemaal droog is en geef de plant dan een goede douche. Lees meer over een cactus water geven.
  • Licht. Cactussen zijn gek op zon, wat in het Nederlandse klimaat soms lastig kan zijn, vooral als je ‘m het hele jaar binnen hebt staan. Je kunt overwegen een groeilampje aan te schaffen of je cactussen in de zomer buiten te zetten.
  • Bemesting. Cactussen hebben niet veel nodig, maar je kunt één keer per jaar tijdens de lente water geven met wat plantenvoeding om je cactus een boost te geven.
  • Ziektes. Rot door teveel water is waarschijnlijk het grootste probleem: de cactus wordt bruinig zwart, snotterig en zacht. Een cactus die te weinig water heeft gehad (mogelijk omdat de wortels beschadigd zijn) ziet er juist rimpelig uit. Wat beestjes betreft is de wolluis het grootste probleem.

Als je nog meer vragen hebt over een cactus stekken of als je je eigen ervaringen wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Giusti, P., Vitti, D., Fiocchetti, F., Colla, G., Saccardo, F., & Tucci, M. (2002). In vitro propagation of three endangered cactus species. Scientia Horticulturae95(4), 319-332.

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results