✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Bromelia stekken | Hoe doe je dat?

Als je wel eens een mooie Bromelia hebt gekocht met een prachtige gekleurde bloem, kan het nogal een teleurstelling zijn als je plant na een paar maanden afsterft. Heb je iets fout gedaan? Nope! Dit is normaal, maar natuurlijk wel vervelend. Gelukkig is er een oplossing: Bromelia stekken.

Lees verder voor alles wat je moet weten over Bromelia stekken en hoe je deze prachtige tropische planten vermeerdert om te voorkomen dat je steeds na een paar maanden een nieuwe moet kopen.

Bromelia stekken: Waarom is het nodig?

De vele soorten Bromelia’s zijn altijd al erg populair geweest als kamerplanten. Dit vooral vanwege de mooie bloemen van sommige soorten, maar recent zie je ook steeds meer leuke luchtplantjes (geslacht Tillandsia) en zelfgekweekte ananasplanten (geslacht Ananas). Wat al deze planten gemeen hebben is hun beperkte levenscyclus. Hoe zit dat en hoe kun je zorgen dat je plant meer dan een jaar of twee leeft? Door te stekken natuurlijk!

Dit zit zo. Bijna alle Bromelia’s zijn monocarpisch, wat betekent dat ze slechts één keer bloeien. Daarna gaan ze langzaam dood. Veel van de bekende soorten, zoals Guzmania en Neoregalia, bloeien na 2-3 jaar. Dan pas gaan ze de verkoop in, terwijl ze eigenlijk al bijna het einde van hun levenscyclus bereikt hebben.

De bloemen blijven een paar maanden tot wel een jaar mooi, maar dan gebeurt het onvermijdelijke. De bloem en de gehele plant beginnen langzaam af te sterven. Reden tot paniek voor veel kamerplantenliefhebbers, die er vanuit gaan dat ze iets fout gedaan hebben!

Is een Bromelia dan dus een tijdelijke plant, zoals een soort boeket? Niet helemaal. Hoewel de mooie bloemen helaas tijdelijk zijn, zorgt de plant er zelf voor dat je niet elke paar maanden een nieuwe Bromelia hoeft te kopen. Voor en tijdens het afsterven worden zijscheuten en uitlopers geproduceerd. Deze kun je gebruiken als gloednieuwe planten, vaak zelfs meer dan één. Je eindigt dus met meer planten dan waarmee je begon.

De vraag is nu dus hoe je ervoor zorgt dat deze uitlopers overleven. Gelukkig is een Bromelia stekken supermakkelijk, want de plant doet zelf het meeste werk.

Bromelia stekken | Hoe doe je dat?

Bromelia stekken met behulp van uitlopers

Waar je naar op zoek bent bij Bromelia stekken is uitlopers. Deze worden geproduceerd als de plant aan het einde van z’n levenscyclus is. Het betreft meestal meerdere nieuwe miniplantjes, exacte kopieën van de stervende moederplant. Deze kun je scheiden en apart oppotten om het hele proces weer overnieuw te beginnen.

Het fijne aan Bromelia stekken is dat je veel langer kunt genieten van de nieuwe plantjes dan van de moederplant. Zoals gezegd, was de moederplant namelijk al ten dode opgeschreven toen je haar kocht met die mooie bloem. De baby’s bloeien pas na 2-3 jaar, waarna de bloem 3-12 maanden intact blijft en de cirkel weer van voor af aan begint. Ze leven uiteindelijk in jouw huis dus een paar jaar in plaats van slechts een paar maanden.

Uitloper scheiden

Na deze hele uitleg over monocarpische planten en de levenscyclus van deze planten, is het daadwerkelijke stekken van een Bromelia eigenlijk belachelijk makkelijk. Zo werkt het:

  • Localiseer de uitlopers. Deze groeien bijna altijd omhoog vanuit de potgrond, maar in sommige gevallen kunnen ze aan de stam van de moederplant zitten. Dit komt bijvoorbeeld bij ananasplanten wel eens voor.
  • Zodra de uitlopers groot genoeg zijn (bijvoorbeeld 1/4 of 1/3 van de grootte van de moederplant), kun je ze loshalen.
  • Je scheidt de connectie van de uitlopers met de moederplant gemakkelijk met een schoon mes. De uitlopers scheiden is het makkelijkst als je de plant uit de pot haalt, maar dit hoeft niet.
  • Gronduitlopers hebben vaak al hun eigen wortelsysteem, wat de zaken extra makkelijk maakt. Stamuitlopers niet, maar dit is geen probleem: ze wortelen meestal zonder problemen.
  • Bereid een pot voor met Bromeliagrond en plant de uitloper.

Even tussendoor: De meeste Bromelia’s (behalve uitzonderingen zoals Cryptanthus en Ananas) zijn epifyten, die normaal gezien op bomen groeien. De wortels zijn niet gewend aan een dicht, verstikkend grondmengsel. Sommige soorten kunnen zelfs op een stuk hout of steen geplakt worden en hebben technisch gezien helemaal geen potgrond nodig.

Voor epifytische Bromelia’s meng je bijvoorbeeld 50% luchtige potgrond met 25% perliet en 25% orchideesnippers. Voor de niet-epifyten kun je dit verhogen naar 70% potgrond.

Verzorging

Proficiat! Je hebt je Bromelia gestekt en kunt als het goed is de komende jaren genieten van de nakomelingen van je moederplant. Houd het origineel trouwens wel in de gaten, want deze planten kunnen tot het laatste moment voor hun overlijden nog uitlopers blijven produceren.

Hoe verzorg je nou je nieuwe baby Bromelia? Dit hangt natuurlijk een beetje af van de soort, dus het is een goed idee om deze even te Googlen voor specifieke informatie. Hier zijn echter een paar basics:

  • Licht: De meeste Bromelia’s houden van een licht plekje in huis, maar niet van directe zon. Een uitzondering is Ananas, deze soort ontvangt graag juist zoveel mogelijk zon.
  • Water: Bromelia’s kunnen over het algemeen beter tegen droogte dan tegen teveel water, al moet je natuurlijk ook weer niet te ver gaan. Geef water wanneer de potgrond ongeveer voor de helft droog is.

    Sommige Bromelia’s, zoals Neoregalia, hebben een ‘tank’ in het midden waar de bladeren samenkomen. Deze tank kun je vullen met gedestilleerd water en regelmatig uitspoelen.
  • Luchtvochtigheid: Veel van deze planten komen van nature voor in tropische omgevingen waar de luchtvochtigheid hoog is. In huis kan dit soms problemen geven. Een luchtbevochtiger kan helpen!
  • Plantenvoeding: Dit zijn langzame groeiers die niet veel nodig hebben. Je kunt ze een paar keer per groeiseizoen een beetje verdunde vloeibare kamerplantenvoeding geven.
Bromelia stekken | Hoe doe je dat?

Bromelia zaaien

Binnen gekweekte Bromelia’s maken meestal uit zichzelf geen zaden aan, omdat de bloemen niet bevrucht worden door vogels of insecten. Dat betekent natuurlijk niet dat je de bloemen niet zelf kunt bevruchten als je zaden wilt bemachtigen. Deze planten vermeerderen via zaad is een langzamer en ingewikkelder proces dan gewoon een Bromelia stekken, maar het is natuurlijk wel leuk als je erin slaagt om nieuwe planten te kweken.

Je kunt de bloemen bestuiven met een fijn kwastje. Met wat geluk ontwikkelt zich dan een zaaddoos, die je kunt verwijderen en openmaken. Er zitten meestal aardig wat zaden in. Om een leger aan Bromelia’s te kweken begin je liefst zo snel mogelijk, want de zaden blijven niet zo lang goed. Zo doe je het:

  • Was de zaden voorzichtig met wat zeep. Ze hebben namelijk een slijmerig laagje. Leg ze te drogen op wat keukenpapier
  • Was een paar kleine vershoudbakjes en maak gaatjes in de onderkant zodat overtollig water kan wegvloeien.
  • Meng 60% potgrond met 40% perliet en meng dit vervolgens met kokend water om de mix te ontsmetten. Je kunt ook een mengsel van veenmos en bijvoorbeeld vermiculiet gebruiken.
  • Giet het water af en plaats het mengsel in de vershoudbakjes.
  • Plaats de zaadjes bovenop het grondmengsel. Zorg dat je ze niet begraaft!
  • Plaats de deksel op de bakjes of gebruik plasticfolie om ze af te dekken.
  • Zet de bakjes op een lekker lichte plek (groeilampen zijn perfect) zonder directe zon.
  • Belangrijk: gebruik een warmtemat. De zaadjes zijn gek op warmte en de kans dat ze ontkiemen is veel hoger als ze rond de 25 °C worden gehouden.
  • Geef water vanaf de onderkant als het grondmengsel droog lijkt. Dit doe je door de vershoudbakjes tijdelijk in een laagje water te zetten, zodat ze het vocht kunnen opzuigen. Op die manier spoel je de zaadjes niet weg.
  • De zaden ontkiemen meestal vrij snel, binnen een paar dagen.
  • Houd de deksel op de bakjes tot de zaailingen een paar blaadjes hebben. Daarna haal je de deksel steeds vaker eraf, zodat je baby Bromelia’s kunnen wennen.
  • Als de zaailingen na een paar weken of maanden sterk genoeg zijn, kun je ze apart oppotten. Geef ze weg, verkoop ze of hou ze zelf!

Wist je dat? Luchtplanten zijn een beetje anders wat zaaien betreft. De zaaddozen springen vanzelf open en de zaadjes lijken wel wat op de kleine parachutes van een paardenbloem. Je kunt deze minizaadjes opkweken op vochtig fijn gaas. De resulterende babyplantjes zijn ontzettend klein en fragiel!


Als je nog meer vragen hebt over Bromelia stekken of als je je eigen ervaringen wilt delen, laat dan hieronder een comment achter! ?

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

2 gedachten over “Bromelia stekken | Hoe doe je dat?”

    • Vaak breken ze vanzelf af als je er een beetje aan wiebelt! Vervolgens kun je ze gewoon wortelen in water of potgrond. Als ze niet zo makkelijk loskomen, kun je eventueel ook nog wat langer wachten. Succes 🙂

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results