✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Basilicum stekken | Hoe doe je dat? 2 manieren!

Handen omhoog als je wel eens zo’n basilicumplantje hebt gescoord bij de supermarkt voor je salade! Die verse blaadjes zijn hartstikke lekker, maar het is een beetje jammer dat het plantje zelf er meestal binnen twee weken aan onderdoor gaat. Gelukkig kun je basilicum stekken: door stekjes apart op te potten of zelfs buiten in je groententuin te zetten voor de zomer heb je altijd genoeg om pesto te maken.

Lees verder voor alles wat je moet weten over basilicum stekken in water of potgrond!

Basilicum stekken: Hoe neem je een stekje?

Een basilicumplant stekken is supermakkelijk. Om een stekje te nemen pak je er een schone schaar bij (je kunt ‘m ontsmetten met alcohol). Zoek een stengel aan je basilicumplant uit van minstens ongeveer 10 centimeter met een paar blaadjes en knip deze af.

Verwijder de onderste blaadjes van de stengel zodat deze later niet gaan rotten wanneer je het stekje in water of grond zet.

Als je je stekje hebt bemachtigd, zijn er twee opties: stekken in water of direct in potgrond. Het voordeel aan stekken met water is dat je de groei van de wortels in real-time kunt zien. Het nadeel is dat, tenzij je je plantje in water wilt laten staan, je de stek later nog moet oppotten.

Wist je dat? Basilicum stekken is niet schadelijk voor de moederplant. Het is juist aan te raden om een goed groeiende basilicumplant regelmatig te snoeien, want het afknippen van de toppen stimuleert de plant om goed te vertakken voor een mooie bossige vorm.

Basilicum stekken in water of potgrond: Hoe doe je dat?

Basilicum stekken in water

Het enige wat je nodig hebt voor basilicum stekken in water is een klein glaasje, zoals een shotglas. Vul dit glaasje met water en zet je stekje er zo in dat de stengel onderwater staat, maar de blaadjes niet. Hierna zet je ‘m op een zo licht mogelijke, warme plek in huis. Vermijd wel de volle zon.

De meeste basilicum stekjes zullen na een week of twee al een goed wortelsysteem hebben. Je kunt ze dan in principe oppotten (zie hieronder voor instructies), maar je kunt er ook voor kiezen om ze in water te laten staan. Zoek een lichte plek uit met zoveel mogelijk zon, ververs het water wekelijks en vergeet niet om regelmatig een drupje plantenvoeding te gebruiken.

Basilicum stekken in potgrond

Je kunt ook basilicum stekken rechtstreeks in potgrond. Een goed grondmengsel houdt vocht vast, maar laat overtollig water wel wegvloeien. Een mengsel van een rijke potgrond en perliet zou bijvoorbeeld goed kunnen werken. Zorg ook dat het potje dat je gebruikt gaatjes in de onderkant heeft zodat er geen water in blijft staan. Normale plastic kweekpotjes zijn prima.

Steek 2-3 stekjes per potje in de potgrond en maak deze goed vochtig. Zorg dat de grond lichtvochtig blijft om de wortelgroei te stimuleren. De potjes zet je op een lichte en warme plek zonder volle zon. Het is wat lastiger om te zien of je stekje aanslaat, maar zodra er nieuwe blaadjes aan verschijnen kun je er zeker van zijn dat je stekpoging succes heeft gehad.

Wist je dat? Zodra je basilicum stek goed geworteld is, kun je er ook voor kiezen om ‘m buiten te zetten, in een pot of rechtstreeks in je kruidentuin. Deze planten houden namelijk van superveel licht en binnen is het vaak gewoon te donker. Zorg wel dat je lekker veel water geeft, want buiten drogen ze een stuk sneller uit. Je zal zien dat je basilicum op deze manier supergoed groeit (ofwel: extra veel salade caprese!).

Basilicum stekken in water of potgrond: Hoe doe je dat?

Hoe verzorg je een basilicum plantje?

Licht

Het belangrijkste om te onthouden als je je basilicum met succes gestekt hebt is dat je nieuwe plantjes graag heel veel licht krijgen. Liefst meer dan 6 uur directe zon.

Dat kan binnen een beetje lastig zijn, waardoor veel basilicumplantjes nogal uitrekken en er na verloop van tijd niet meer zo mooi uitzien. Om dit te voorkomen, zou je een extra groeilampje kunnen overwegen.

Water

Net als het licht, is het ook belangrijk om het water rijkelijk te laten vloeien. Houd de potgrond van je basilicumplant lichtvochtig: als-ie uitdroogt, zal de plant direct dramatisch zijn blaadjes slap laten hangen. Ze gaan vanzelf terug naar hun normale staat na het water geven, maar te vaak de plant laten uitdrogen kan ertoe leiden dat deze uiteindelijk de geest geeft.

Zorg ervoor dat de potgrond niet soppig blijft, dit kan er juist weer voor zorgen dat de plant wegrot. Meestal moet je in de zomer ongeveer één keer per dag of elke twee dagen water geven.

Plantenvoeding

Gaat je basilicumplantje lekker, bijvoorbeeld in de zomer? Geef dan regelmatig wat plantenvoeding, zoals een vloeibare variant die je met water kunt mengen.

Snoeien

Je snoeit je basilicumplant waarschijnlijk vanzelf regelmatig voor de salade. Zoals eerder vermeld is dit geen probleem: de topjes van je plant verwijderen zorgt er juist voor dat deze goed vertakt. Zelfs als je een tijdje geen basilicum nodig hebt in de keuken, is het dus handig om dit regelmatig te doen.

Als je basilicum begint te bloeien, is het handig om de bloemetjes af te snoeien. Je wilt namelijk dat de plant zijn energie investeert in de blaadjes, en als-ie bloeit kan de smaak en productie van blaadjes achteruit gaan. Dit tenzij je graag basilicum zaadjes wilt, natuurlijk!

Je kunt de zaadjes gebruiken om volgend jaar nieuwe basilicumplantjes te zaaien of om ze op te eten. In India staan basilicumzaadjes bekend als sabja; je kunt ze gebruiken zoals chiazaad, voor in pudding of smoothies.

Temperatuur

Basilicum komt van nature voor in tropische gebieden en kan dus absoluut niet tegen kou. Als je je basilicumplantje buiten in een pot hebt staan, haal deze dan tegen de herfst naar binnen. Zorg dat je de plant niet op een al te koude vensterbank hebt staan.

Als je je basilicum buiten in de volle grond hebt staan, gebruik dan de instructies voor basilicum stekken in dit artikel om in de herfst stekjes te nemen. De moederplant komt buiten namelijk helaas te overlijden als het koud wordt, maar op deze manier kun je de stekjes binnen overwinteren om in de lente weer overnieuw te beginnen. Zo hoef je nooit zonder verse basilicum te leven!

Tip: Uit onze eigen ervaring hebben we geleerd dat basilicumvarianten met kleine blaadjes binnen vaak wat makkelijker te verzorgen zijn dan de normale variant. Ze drogen minder snel uit en zijn gewoon wat minder ‘zeurderig’! Een voorbeeld hiervan is basilicum ‘Piccolino’.


Als je nog meer vragen hebt over basilicum stekken of als je je eigen ervaringen met dit culinaire plantje wilt delen, laat dan hieronder een comment achter! ?

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

1 gedachte over “Basilicum stekken | Hoe doe je dat? 2 manieren!”

  1. Heel interessant om te lezen, ik heb ze nu in een pot buiten staan en van de herfts gaat ie zeker naar binnen. Want wij zijn dol op salade caprese.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results