✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Aloe vera stekken | Hoe doe je dat?

Wist je dat Aloe vera en andere soorten Aloe supermakkelijk te vermeerderen zijn? Aloe vera stekken is de ideale manier om gratis plantjes te creëeren, om te houden of weg te geven.

Lees verder voor alles wat je moet weten over Aloe vera stekken.

Aloe vera stekken | Uitlopers

De gemakkelijkste en meest gebruikte manier om Aloe vera te stekken is met behulp van uitlopers. In de pot van een wat oudere, gezonde Aloe zul je namelijk vanzelf kleine babyplantjes zien verschijnen: dit zijn uitlopers.

Hoewel uitlopers vastzitten aan de moederplant met een soort gemodificeerde wortel, kunnen ze meestal prima voor zichzelf zorgen. Om Aloe vera te stekken hoef je alleen maar de uitlopers los te maken en in hun eigen potje te zetten. Meestal hebben ze al wortels en zo niet, dan groeien deze over het algemeen snel.

Zo doe je het:

  • Pak je Aloe vera moederplant erbij, liefst eentje met meerdere uitlopers.
  • Het gemakkelijkste moment om je Aloe vera te stekken is wanneer je de plant toch al aan het verpotten bent, maar het kan in principe altijd. In de zomer slaan stekken wel makkelijker aan.
  • Gebruik een schone schaar of een mes om de connectie tussen moederplant en uitloper los te maken.
  • Maak een potje klaar voor je nieuwe Aloe vera. Zorg dat je een pot gebruikt met een gat in de bodem en vergeet niet dat Aloe’s van luchtige potgrond met wat perliet houden.
  • Zet de pot op een lichte plek, maar zorg dat er geen volle zon op het nieuwe plantje staat, dat is iets te heftig.
  • Als de uitloper al wortels had, dan kun je water geven zoals je met elke normale Aloe vera zou doen. Zo niet, is het handiger om de grond een paar keer per week nat te spuiten.
  • Weet je na een paar weken niet zeker of de stek al wortels heeft? Geef er een voorzichtig rukje aan: als je weerstand voelt dan kun je stoppen met sprayen en overgaan op normaal water geven.

Aloe vera stekken | Rizoom

Als je een grote Aloe vera moederplant hebt, is rizoomstekken misschien een optie. Als je deze grote planten uit de pot haalt, zul je over het algemeen een soort klomp van stam zien. Dit is de rizoom.

Zelfs als er geen uitlopers aan de rizoom zitten, kun je deze nog steeds gebruiken om je Aloe vera te stekken. Dit doe je door de rizoom simpelweg in stukjes te hakken. Elk stukje kan één of meerde nieuwe planten voortbrengen.

Een Aloe vera rizoomstekken is lastiger dan simpelweg een uitloper afsnijden, maar het is wel een goede techniek om te gebruiken als je moederplant echt wat te groot wordt. En je kan er een hele berg nieuwe Aloe’s aan overhouden!

Aloe vera stekken | Blad

Veel vetplanten kun je stekken met behulp van slechts een enkel blaadje. Het slechte nieuws: Aloe is niet een van die soorten. Alleen hybrides zoals x Gasteraloe, wat dus geen ‘echte’ Aloes zijn, kunnen op deze manier gestekt worden.

De reden dat bladstekken niet werkt met Aloe is dat de bladeren simpelweg niet de juiste cellen bevatten om wortels en babyplanten te creëeren. Het blad rot helaas snel weg.

Aloe vera zaaien

Veel soorten Aloe staan bekend om hun mooie bloemen. Als je je Aloe in de zomer buiten hebt staan of gewoon goed verzorgt, heb je misschien het geluk dat de plant je trakteert op één of meerdere bloemtakken.

Je vraagt je misschien af of je deze bloemen kunt gebruiken om je Aloe te vermeerderen. Binnenshuis is dit meestal geen optie: tenzij je meerdere bloeiende Aloe’s hebt, zullen de bloemen niet bevrucht worden. Als dit echter wél het geval is, kun je met een beetje geluk zaden oogsten als de planten uitgebloeid zijn.

Aloe vera zaaien is niet bepaald de gemakkelijkste manier om nieuwe plantjes te bemachtigen, maar het is natuurlijk wel leuk. Zo doe je het:

  • Verwijder de zaaddozen van de plant en maak ze open. De zaadjes zijn klein en zwart.
  • Als je geen zaadjes kunt vinden, probeer het dan volgend jaar opnieuw. Aloe’s van minder dan een paar jaar oud produceren niet altijd zaad, of misschien is het bestuiven niet goed gegaan.
  • Maak potjes klaar en vul ze met een luchtig en gesteriliseerd potgrondmengsel voor vetplanten.
  • Verspeid de zaadjes en bedek ze met een dun laagje grondmengsel.
  • Maak de grond voorzichtig nat. Dit is het makkelijkst met een plantensproeier, zodat de zaadjes niet alle kanten op gaan!
  • Vind een plekje met lekker veel licht maar geen directe zon voor de potjes en houd ze goed warm. Een warmtemat is handig, als je er eentje in huis hebt.
  • Spray het grondmengsel dagelijks nat en zorg dat je geduld hebt. Het kan tot 4 weken duren voordat je de eerste beweging ziet en de zaailingen zijn in het begin heel erg klein.
  • Terwijl de zaailingen groeien kun je langzaam overstappen op normaal water geven in plaats van sprayen. Het is een beetje lastig om de balans te houden tussen uitdrogen en verdrinken, maar geen zorgen: als het niet goed gaat, kun je het volgend jaar gewoon weer proberen.
De hierboven beschreven manieren van stekken werken voor alle soorten Aloe, niet alleen Aloe vera!

Water of potgrond?

Vetplanten zoals Aloe vera worden over het algemeen in potgrond gestekt. De wortels groeien zo snel dat een tussenstadium van water niet echt nodig is.

Plantenstekjes in een mooi vaasje met water zien er natuurlijk wel heel leuk uit, en Aloe is hier geen uitzondering in. Gelukkig kun je deze soort wel gewoon in water stekken als je dat wilt.

Je kunt je waterstekjes zolang als je wilt in hun vaasje laten staan, of oppotten zodra ze wortels hebben. Ze kijken na het verplaatsen misschien tijdelijk een beetje sip, maar gelukkig is dit een sterke soort die zich goed aanpast. Problemen zijn niet te verwachten.


Als je nog meer vragen hebt over Aloe vera stekken of als je je eigen ervaringen wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

PS: Gek op stekken? Leer meer over kamerplanten stekken of shop je eigen stekjes.

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

4 gedachten over “Aloe vera stekken | Hoe doe je dat?”

    • De beste tijd om kamerplanten te stekken is in de zomer! Dan slaan ze veel sneller aan. De tijd van het jaar maakt echter niet super veel uit, het kan alleen wat langzamer gaan in de winter. Succes!

      Beantwoorden
  1. Mijn stekjes die ik heb gekregen hebben bladeren met deuken en sommigen hangen. Het zijn ook dunne bladeren.Sommige stekjes hebben bijna geen wortels. Nu 4 dagen in de grond zonder water te geven. Ik kan nergens online vinden wat dit betekend. Wat kan ik het beste doen/niet doen?

    Beantwoorden
    • Dat klinkt alsof de moederplant misschien dorstig was. Maar er is verder niet veel wat je kunt doen behalve wachten en hopen dat ze aanslaan – je kunt de grond een beetje sprayen om de wortelgroei te stimuleren zonder het te nat te maken, maar uiteindelijk is het een kwestie van geduld! Ik hoop dat ze goed wortelen.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results