✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Alocasia stekken | Hoe doe je dat?

Het geslacht Alocasia bevat een hoop van onze favoriete kamerplanten, zoals de spectaculaire Alocasia amazonica, Alocasia zebrina en Alocasia ‘Stingray’. Van die mooie planten wil je er natuurlijk zoveel mogelijk hebben, dus is het handig om te weten hoe Alocasia stekken werkt.

Lees verder voor alles wat je moet weten over Alocasia stekken en het verzorgen van de stekjes.

Alocasia stekken | Rizoom verdelen

Alocasia’s zijn rizoomplanten die groeien vanuit een centrale wortelknol. Je kunt daarom niet echt stengelstekjes van een Alocasia nemen, maar geen zorgen. Een Alocasia stekken is alsnog supermakkelijk!

Alocasia groeit in clusters. Als je je plant uit z’n pot haalt, zul je vaak zien dat deze eigenlijk bestaat uit meerdere planten bij elkaar. Een gezonde Alocasia produceert ook vanzelf uitlopers vanuit de wortels. Deze nieuwe plantjes kun je gemakkelijk loshalen en apart oppotten.

Alocasia kamerplant | Hoe stek je een Alocasia?

Alocasia stekken | Stap voor stap

  • Haal je plant uit z’n pot en schud de overtollige potgrond van de wortels. Soms kan het helpen om een tuinslang of een emmer water te gebruiken om de wortels te bevrijden.
  • Vaak zie je nu vanzelf dat je Alocasia eigenlijk bestaat uit meerdere clusters en misschien ook nog wat uitlopers. Deze zitten allemaal min of meer vast aan elkaar via de wortels, maar kunnen gemakkelijk losgehaald worden.
  • Gebruik een gedesinfecteerd mes of een schaar als de wortels echt in de knoop zitten, al kom je er met de hand meestal prima uit.
  • De clusters en uitlopers hebben in de meeste gevallen allemaal al hun eigen wortelsysteem, dus je hoeft niet te wachten tot ze wortelen. Lekker snel!

Alocasia stekken in water

Stekken in water is een techniek die meestal gebruikt wordt voor stekjes die nog geen eigen wortels hebben. Hoewel dit bij Alocasia stekken vaak wel het geval is, kun je ze alsnog gewoon in water zetten als je wilt. Ziet er leuk uit in een mooie vaas en je kunt planten prima op water laten staan.

Spoel de wortels van je Alocasia stek goed af en zoek een vaas of glas uit. Een doorzichtige is het leukst, aangezien je op die manier goed de wortels kunt zien. Vul de vaas met water en zet de stek er zo in dat de wortels onderwater staan.

Zet de vaas op een lekker licht plekje, maar vermijd direct zonlicht om algengoei te voorkomen. Vervang het water om de week. Je kunt zelfs een drupje vloeibare plantenvoeding toevoegen!

Alocasia stekken in potgrond

Een Alocasia stekken wordt meestal gedaan in potgrond, aangezien de stekjes in de meeste gevallen al wortels hebben. Bereid een pot voor elk stekje voor. Wij gebruiken het liefst simpele plastic potjes met gaten in de onderkant, die we vervolgens in een decoratieve buitenpot zetten.

Aangezien dit een tropische soort is, gebruik je liefst een materiaal dat goed vocht vasthoudt maar overtollig water laat wegvloeien. Je kunt bijvoorbeeld een mix maken van potgrond, kokosvezel, perliet en wat orchideesnippers.

Plant de Alocasia stekken in het mengsel en geef ze een beetje water. Hierna kun je de potten op een licht plekje zetten. Onthou dat een net opgepotte stek in het begin een beetje sip kan kijken en misschien niet meteen begint met groeien. Vaak is het plantje onder de grond druk bezig met wortelgroei, dus blijf geduldig en wacht op dat eerste blaadje!

Alocasia kamerplant | Hoe stek je een Alocasia?
Sommige Alocasiafanaten kweken hun planten het liefst in puur veenmos.

Alocasia verzorging

Hoewel Alocasia superpopulair is geworden door de prachtige bladeren van het geslacht, zijn deze planten helaas niet altijd de gemakkelijkste. Het is vaak te droog in onze huizen: de soort komt van nature voor in Aziatische regenwouden.

Hier zijn wat richtlijnen om in gedachten te houden:

  • Luchtvochtigheid: Probeer een locatie met een hogere luchtvochtigheid in je huis te vinden, zoals de keuken of badkamer. Houd de plant weg van de verwarming of airco. Het helpt ook om groepen planten bij elkaar zetten om een mini regenwoud te creëeren, vooral als je ook nog een luchtbevochtiger ertussen zet.
  • Licht: Lekker veel licht wordt op prijs gesteld, dus zet je Alocasia naast een raam. Vermijd wel directe zon, dat kan een beetje te heftig zijn voor de plant.
  • Water: Houd de potgrond lichtvochtig maar nooit nat. De bovenste paar centimeter kun je laten uitdrogen: als een vinger droog uit de grond komt, is het tijd om water te geven. Vergeet niet dat kamerplanten in de winter minder water nodig hebben!
  • Temperatuur: Alocasia is een tropische plant die niet van de kou houdt. Kamertemperatuur is prima, dus als jij je lekker voelt, dan is je Alocasia waarschijnlijk ook tevreden. Zorg dat de plant niet blootgesteld wordt aan tocht.

Tip: Wil je graag meer weten? We hebben een uitgebreid artikel over Alocasia verzorgen!


Als je nog vragen hebt over Alocasia stekken of je eigen ervaringen met deze spectaculaire jungleplant wilt delen, laat dan hieronder een comment achter! ?

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

4 gedachten over “Alocasia stekken | Hoe doe je dat?”

  1. Goedenavond,

    Ik heb een vraag over mijn Alocasia. Wij hebben de pant al redelijk lang en het is hollen of stilstaan met hem. Dan krijgt hij weer veel nieuw blad en dan sterft het oude eigenlijk. Alle bladen zijn vrij klein. Soms sterft het nieuwe blad voordat het uitgegroeid is. De stam van de moederplant is tevens erg lang. Het is eigenlijk niet zo mooi meer. Maar ik wil hem ook niet snoeien omdat ik niet weet of er dan weer nieuwe scheuten komen. Kunnen jullie mij misschien helpen?
    Wat doe ik verkeerd en kan ik hem snoeien?
    MvGr Tom

    Beantwoorden
    • Hoi! Alocasia’s zijn inderdaad soms echt een beetje lastig. Als je graag overnieuw wilt beginnen, is je beste optie om ‘m deze winter in winterslaap te laten gaan. Dit is een natuurlijk proces voor Alocasia’s dat in gang wordt gezet als ze het een beetje fris krijgen. Zo weet je zeker dat de plant later weer terug kan komen (en hopelijk dit keer mooier).

      Ik heb hier helaas nog geen artikel over, maar je kunt even hier kijken. Als je een stuk naar onder scrolt, staat er een deel over het triggeren van de winterslaap. Succes!

      Beantwoorden
  2. Hi! Ik heb een stekje gekregen, waar aan het knolletje 2 kleine wortels zitten. Het stekje staat op water alleen nu begint het enige blad geel te worden, en lijkt af te te sterven. Wat kan ik doen? Gaat dit goed, moet ‘t de grond in of laat ik t op water staan?

    Beantwoorden
    • Hey! Jammer, maar nu in de winter kan het inderdaad wel eens een beetje misgaan. Iedereen heeft hier zijn eigen methode voor, maar als het mijn stekje was, dan zou ik er denk ik voor kiezen om op het knolletje te focussen. We hebben hier zelf geen artikel over, maar hier is een uitstekend artikel in het Engels. Je kunt het eventueel in je browser vertalen. Succes!

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
All search results