✓ Handgemaakt in Nederland

✓ Zonder pesticiden gekweekt

✓ Gerecycled en tweedehands

✓ Dagelijkse verzending

Bloemen persen | Hoe doe je dat?

Met de revival van droogbloemen in het interieur is ook bloemen persen weer helemaal hot. Niet gek, want voor veel van ons is dit echt een nostalgische activiteit: wie stak er vroeger geen bloemen in dikke encyclopedieën om ze plat te drogen? Het is een perfecte manier om langer te genieten van je favoriete bloemen en je kunt van alles met het eindresultaat.

Lees verder voor alles wat je moet weten over bloemen persen, zoals welke bloemen je het beste kunt gebruiken, hoe je ze perst en wat je ermee kunt doen als ze klaar zijn!

Welke bloemen zijn geschikt om te persen?

In principe kun je de meeste bloemen wel plat drogen, al moet je dan soms een deel (vooral van dikkere stengels) in de lengte wegsnijden om ervoor te zorgen dat ze wat dunner worden.

Als je voor de eerste keer bloemen gaat persen, dan kun je het beste gaan voor eenvoudige exemplaren die uit één laagje bestaan. Platte kopjes en dunne stengels zijn ook ideaal.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Margrieten en madeliefjes
  • Klavertjes
  • Viooltjes
  • Vergeet-me-nietjes
  • Bloesems
  • Wilde roos
  • Strobloemen

Bladeren werken vaak ook goed, bijvoorbeeld een mooi blad van één van je kamerplanten dat je wilt bewaren. Dikkere bloemen zoals ranonkels, pioenrozen, normale rozen en andere dikke, veelbladerige soorten zijn misschien beter om niet plat te drogen, al lukt het soms als je ze in de lengte doormidden snijdt.

Bloemen en bladeren van vlezige planten zoals vetplanten zijn ook niet echt de ideale kandidaten, want deze bevatten veel water en kunnen gaan schimmelen.

Onthou ook dat het belangrijk is om bloemen op het juiste moment te plukken om te drogen. Als ze al een beetje “overrijp” zijn dan is het eindresultaat vaak wat minder mooi. Ook moeten de bloemen helemaal droog zijn, anders kun je ook hier weer problemen krijgen met schimmel.

Als voorbeeld verderop in deze post gebruiken wij bloempjes van onze vlinderorchidee. Deze zien er mooi uit, maar zijn wel een voorbeeld van een lastigere bloem: omdat ze zo driedimensionaal zijn, is het belangrijk om te zorgen dat ze niet scheef geplet worden.

Bloemen persen | Hoe doe je dat?
Geperste witte strobloemen

Bloemen persen met een boek

Jaaa, de klassieker! Als je ergens een dik, oud boek hebt liggen waarvan je het niet erg vindt als ze pagina’s eventueel een beetje vies worden, dan heb je een gratis bloemenpers in handen. Een oud telefoonboek (herinner je je die nog?) is bijvoorbeeld ideaal.

Om bloemen te persen in een boek heb je alleen maar een paar mooie bloemen nodig, plus een extra laagje om vlekken en vocht te absorberen. Dit kunnen bijvoorbeeld koffiefilters, vloeipapier of dunne stukjes karton zijn. Keukenrol werkt niet zo goed, of in ieder geval niet als het getextureerd is: je wilt natuurlijk niet dat je geperste bloemen straks hetzelfde bobbeltjespatroon hebben.

Vervolgens is het persproces supermakkelijk:

  • Leg bloemen van overeenkomstige diktes in het boek op een laagje van je gekozen onderlaag. Zorg dat de blaadjes goed uitgespreid zijn in de vorm die je voor ogen hebt. Als ze straks geplet zijn, kun je ze namelijk niet echt meer corrigeren.
  • Leg een tweede beschermlaag bovenop de bloemen en doe het boek voorzichtig dicht.
  • Plaats een zo zwaar mogelijk gewicht op het boek, zoals bijvoorbeeld meer boeken.
  • Heb geduld! Er zijn methoden om bloemen extra snel te persen, maar deze valt hier niet onder. Voor dunne bloempjes kun je na 2 weken een kijkje nemen om te zien hoe ze het doen, voor dikkere exemplaren wacht je beter minstens een maand.

Bloemen persen in een bloemenpers

Een speciale bloemenpers is een supereenvoudige maar iets “professionelere” methode dan een boek. De simpelste bloemenpersen, zoals het exemplaar dat we hier gebruiken, bestaan uit niets meer dan twee houten platen en vier vleugelmoeren.

Het idee is hier hetzelfde als met een boek, alleen plaats je de bloemen tussen de platen en draai je de vleugelmoeren aan in plaats van er een gewicht op te leggen. De druk is in een pers vaak wat beter verdeeld dan in een boek.

Het is natuurlijk makkelijk om zelf zo’n pers te maken. Dat doe je zo:

  • Neem twee dunne plaatjes multiplex ter grootte van een A4 (of groter als je XL of veel bloemen tegelijk wilt persen).
  • Neem vier vleugelmoeren en vier bijpassende bouten.
  • Boor een gaatje in elke hoek van de platen, ongeveer een centimeter van de rand. Zorg dat de gaten in beide platen op dezelfde plek zitten en dat de maat overeenkomt met de bouten.
  • Klaar! Nee, echt, dat is alles. Je bent nu klaar om je nieuwe bloemenpers te gebruiken, tenzij je ‘m nog een beetje extra wilt opleuken natuurlijk.

Ook voor een bloemenpers heb je een tussenlaag nodig om vocht en vlekken te absorberen. Karton, koffiefilters of vloeipapier werken ook hier weer perfect. In onze pers gebruikten we twee laagjes dun karton en twee laagjes papier. Hiertussen plaatsten we de bloemen. Vervolgens steek je de bouten in de gaten, plaats je de vleugelmoeren erop en draai je ze lekker strak aan (maar niet zo strak dat je ze later niet meer loskrijgt, natuurlijk).

Ook hier wacht je 2-4 weken, afhankelijk van de dikte van je bloemen. Als je denkt dat ze klaar zijn kun je gemakkelijk de vleugelmoeren losdraaien en een kijkje nemen. Onze orchideëen waren na 4 weken perfect plat en droog!

Phalaenopsis orchidee bloemen (vlinderorchidee)
Phalaenopsis orchidee bloemen (vlinderorchidee) klaar om te persen
Geperste Phalaenopsis orchidee bloemen (vlinderorchidee)

Supersnel bloemen persen

Geen zin om een paar weken te wachten? Wij zijn gek op de “klassieke” methoden om bloemen te persen. Als je ze eindelijk uit de pers kunt halen is het bijna een soort cadeautje! Maar als je snel geplette bloemen nodig hebt voor een doe-het-zelf project, dan zijn er alternatieven.

Wist je dat er speciale bloemenpersen bestaan die je in de magnetron kunt gebruiken? Hiermee pers je bloemen in een paar minuten in plaats van een paar weken. Deze zijn gemaakt van een magnetron-proof materiaal zoals terracotta, en gebruiken zoals alle persen een tussenlaag om vocht te absorberen. In dit geval is dit meestal vilt.

Het enige wat je hoeft te doen is de bloemen in de gewenste positie leggen, de pers dichtdoen en ‘m een paar minuten in de magnetron leggen. De bijgevoegde instructies geven aan hoe lang je bloemen nodig hebben. Als het goed is komen ze er perfect geplet en gedroogd uit!

Zorg wel dat je voorzichtig bent met het loshalen van de bloemen, aangezien ze vaak een beetje aan de viltlaag vast kunnen plakken.

Wat te doen met je geperste bloemen?

Als je met succes een paar mooie bloemen geperst hebt, wat kun je hier vervolgens dan eigenlijk mee doen? Van alles, maar onze favoriet is om ze in te lijsten. Vooral in een transparente lijst met twee lagen glas zien droogbloemen er ontzettend mooi uit! Hoe je dit doet vind je in ons artikel over DIY droogbloemen in lijst.

Als je liever voor een ander project gaat met je geperste bloemen, kun je bijvoorbeeld ook één van de volgende opties overwegen:

  • Maak sieraden van kleine hangertjes door ze in dubbelglazige hangers te steken, zoals beschreven op Monsters Circus, of ga met epoxyhars aan de slag.
  • Steek ze in een doorzichtig telefoonhoesje. Of ga een stap verder en maak een droogbloemen telefoonhoesje met behulp van epoxy, zoals beschreven op de Etsy blog.
  • Maak kaarsen met geperste bloemen, zoals beschreven door Debbie Macomber.
  • Maak een waxinelichthouder met geperste bloemen, zoals beschreven op One Little Project.

Tip: Om geperste bloemen te hanteren kun je het best een gebogen pincet gebruiken. Het eindresultaat is soms zo dun als papier en best fragiel, en het zou jammer zijn als je bloemen juist in de laatste stap van het proces kapot gaan!


Als je nog meer vragen hebt over bloemen persen of als je je eigen ideeën wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Wij ♥ onze abonnees

Ontvang 10% korting op je volgende bestelling, krijg interieur inspiratie in je mailbox en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Lees het privacybeleid voor meer info.

Foto van auteur

Marijke

Hoi! Ik ben Marijke, de kamerplantenexpert van Second Green. Met jaren ervaring in het kweken van kamerplanten en een huis dat meer op een uit de hand gelopen jungle lijkt, ben ik de aangewezen persoon om jou te helpen je groene vingers te ontwikkelen! Meer over mij en Second Green

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
1 item - 34,95
All search results